Op Facebook kunnen berichten worden gemarkeerd als nepnieuws ANP

Een groep van deskundigen gaat voor de Europese Commissie maatregelen voorbereiden om nepnieuws tegen te gaan. Madeleine de Cock Buning van het Commissariaat voor de Media is vandaag benoemd tot voorzitter van de expertgroep die - zoals ze zelf zegt - als een gek aan het werk gaat om oplossingen te vinden.

De oplossingen zullen niet makkelijk zijn, zegt ze. "We hebben het over al het nieuws dat legaal, maar niet waar is. We gaan overigens niet bepalen wat waar is en wat niet. Er komt geen Europees ministerie van de Waarheid, maar een Europees keurmerk kan misschien wel. De deskundigen gaan nu aan de slag en zullen met aanbevelingen komen."

Tech-bedrijven

Die deskundigen zijn academici en journalisten, maar ook vertegenwoordigers van Google, Facebook en Twitter. "Uiteindelijk moeten mensen goed leren kijken naar nieuws. Kijk naar journaals van verschillende zenders, lees verschillende sites. Voor een deel is het ook educatie."

Volgens de Bulgaarse commissaris Mariya Gabriel, die de expertgroep in het leven heeft geroepen, verspreidt nepnieuws zich in een zorgwekkend tempo en ondermijnt het democratische waarden. "We moeten de circulatie ervan tegengaan en burgers beschermen, zonder de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie te schaden."

STER reclame