ANP
NOS Nieuws

'Nederlanders onzeker over nepnieuws'

Nederlanders maken zich ernstig zorgen over het verschijnsel 'nepnieuws' en worden daar onzeker van. Dat meldt de Volkskrant op basis van een onderzoek naar de invloed van desinformatie op het maatschappelijke debat.

Het dagblad liet het onderzoek de afgelopen maand doen onder 2400 Nederlanders. Van hen vindt 82 procent dat nepnieuws de democratie en het functioneren van de rechtsstaat bedreigt.

Een op de drie zegt geregeld niet te weten wat in de media waar is en wat onwaar. Iets minder mensen zeggen dat ze echt nieuws wel van nepnieuws kunnen onderscheiden.

Niet alles is waar

De meeste nieuwsconsumenten weten wel dat niet alles wat ze zien, horen en lezen is wat het lijkt, zegt een onderzoeker van I&O Research in de krant.

Zo wordt nieuws van Facebook en GeenStijl meestal niet serieus genomen. Traditionele media als het NOS Journaal, de Volkskrant en NRC Handelsblad worden over het algemeen wel geloofd.

MH17

Twee derde van de ondervraagden is het eens met minister Ollongren, die onlangs zei dat de Russen met nepnieuws proberen de democratische rechtsgang rond de toedracht van de MH17-ramp proberen te beïnvloeden.

Toch denkt zo'n 20 procent dat de Nederlandse regering sommige resultaten van het MH17-onderzoek stil wil houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl