NOS NieuwsAangepast

'Keizer Karelplein in Nijmegen is gevaarlijkste verkeerslocatie'

Het Keizer Karelplein in Nijmegen is de gevaarlijkste verkeerslocatie van Nederland. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van cijfers van de politie en Rijkswaterstaat.

De nieuwsrubriek onderzocht ruim 200.000 ongelukken in de periode van 2014 tot 2016. Daaruit blijkt dat er in Nederland bijna 1200 plaatsen zijn waar in drie jaar tijd meer dan tien ongevallen waren. Op deze zogenoemde black spots gebeurden in drie jaar tijd zo'n 17.000 ongelukken, met in totaal 2658 slachtoffers, zowel doden als gewonden.

Gemeentelijke wegen

Meer dan de helft van de verkeersonveilige locaties bevindt zich volgens RTL op gemeentelijke wegen (624). Rijkswegen kennen 507 gevaarlijke plekken, provinciale wegen 54. Op rijkswegen gaat het veelal om materiële schade. De gemeentelijke wegen zijn veel risicovoller: daar waren ruim 2000 slachtoffers.

Het Keizer Karelplein in Nijmegen spant met 83 ongevallen in drie jaar tijd de kroon. Andere onveilige plaatsen zijn bijvoorbeeld het A4-gedeelte van knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam of de Ringbaan in Tilburg.

De gevaarlijkste locaties (bron: RTL Nieuws)

PositieLocatieOngevallenSlachtoffers
1Keizer Karelplein, Nijmegen833
2A4, Knooppunt De Nieuwe Meer, Amsterdam7813
3Kruispunt Blaakweg, Ringbaan West, Ringbaan Zuid, Tilburg467
4Kruispunt Waldorpstraat, Hildebrandstraat, Neherkade, Den Haag457
5A58, Zeelandweg/Knooppunt De Stok, Roosendaal450

Geen belijning

Het Keizer Karelplein in Nijmegen kent veel af- en toeritten en een brede rijbaan, zonder belijning. Bovendien moet verkeer óp het plein invoegend verkeer van rechts voor laten gaan, in tegenstelling tot wat gebruikelijk is.

RTL heeft voor het onderzoek niet alle ongelukken meegenomen. Van zeker 100.000 bij politie en Rijkswaterstaat geregistreerde ongevallen is niet exact bekend waar ze gebeurden. Ook blijkt dat veel ongelukken niet bij de politie worden gemeld. Dat geldt bijvoorbeeld voor ongevallen met fietsers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl