AFP

Voor het eerst in honderd jaar is er weer een wolf gezien in Vlaanderen. Het gaat om een Duitse wolf, die rond Kerst via Limburg en Noord-Brabant naar België kwam.

Doordat de wolf een halsbandzender om heeft, kunnen wetenschappers hem goed volgen. De afgelopen dagen zat hij in de omgeving van de stad Beringen, zo'n 45 kilometer ten zuiden van Eindhoven.

België was volgens de natuurorganisatie Landschap vzw het laatste land op het Europese vasteland dat nog niet recent bezocht is door wolven. In 2011 waren er meldingen van een wolf in Gedinne, in de Belgische Ardennen, maar het is niet officieel met dna-onderzoek bevestigd dat het destijds inderdaad om een wolf ging.

Waar zijn de afgelopen jaren wolven gezien, in Nederland en België?

Foto's van het roofdier in België zijn er nog niet, maar veel Belgen reageren wel enthousiast op het nieuws. "Eindelijk", schrijft Gerard Van der Snickt op de Facebookpagina van de Belgische omroep VRT. "Niet zeggen waar hij zit, de jagers liggen al op loer."

Natuurvereniging Landschap vzw hoopt dat België het "wolvenknooppunt" van Europa wordt, waar wolven uit Zuid-Europa (Frankrijk/Italië) en wolven uit Oost-Europa (Duitsland/Polen) elkaar ontmoeten.

Via de website welkomwolf.be kunnen Belgen hun wolvenwaarneming doorgeven.

Nederland

In Nederland komen sinds enkele jaren weer wolven voor. Het gaat vaak om zwervende dieren die vanuit Duitsland de grens oversteken.

De roofdieren worden geregeld gezien door voorbijgangers. In september beet een wolf twee schapen dood in Groningen en in oktober werd een wolf gezien op de Veluwe. Twee maanden geleden werd er nog een mannetje doodgereden op de N343 in Overijssel.

In de omgeving van Luttenberg, in Overijssel, zijn in de laatste weken van december dode schapen gevonden met bijtwonden. Er wordt nog onderzocht of de dader een hond of een wolf is, schrijft RTV Oost. De resultaten van het onderzoek worden binnen een paar weken verwacht.

STER reclame