Wolf, niet het dier dat twee schapen doodbeet in Groningen ANP

Een wolf heeft in Groningen twee schapen doodgebeten. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie heeft laten doen. In augustus werden de twee dieren dood gevonden in Nieuw Statenzijl, dat op de grens met Duitsland ligt.

Omdat niet duidelijk was hoe de dieren om het leven waren gekomen werd de Wageningen Universiteit gevraagd om onderzoek te doen. Uit een dna-test is gebleken dat de dieren zijn gebeten door een wolf.

Waar de wolf vandaan komt is niet te achterhalen, maar volgens Leo Linnartz van de organisatie Wolven In Nederland gaat het hoogstwaarschijnlijk om een 'zwerver'. "Waarschijnlijk is hij of zij even over de grens gekomen om te jagen en daarna teruggekeerd naar zijn leefgebied. Er zijn nog geen aanwijzingen dat er een wolf langere tijd in Nederland is gebleven."

1000 kilometer

Toch is het volgens Linnartz een kwestie van tijd voordat een wolf zich hier vestigt. "In de aangrenzende Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zeker twaalf roedels wolven. De dichtstbijzijnde leeft op ongeveer honderd kilometer van de Nederlandse grens. Als de jongen in de pubertijd komen gaan ze op zoek naar een eigen leefgebied. Sommigen gaan wel 1000 kilometer weg van de plek waar ze zijn geboren. Dan is die honderd kilometer naar ons toe eigenlijk heel dichtbij."

Het is volgens Wolven in Nederland de vierde keer dat er bewijs is gevonden dat er een wolf was in Nederland. De boer van wie de schapen waren, krijgt een schadevergoeding.

STER reclame