Sebastian Bake

Op de N343 in Overijssel, tussen Kloosterhaar en Bergentheim, is een wolf doodgereden. Volgens omstanders kwam het dier voor de wielen van een taxi. Hij kwam in de berm terecht. Het incident gebeurde in de buurt van de Duitse grens. Waarschijnlijk komt de wolf uit Duitsland.

Nadat het dier was aangereden, was even onduidelijk of het wel echt om een wolf gaat. Deskundigen hebben nu vastgesteld dat dat het geval is. Volgens een woordvoerder van Wolven in Nederland kan alleen met een dna-analyse met zekerheid worden vastgesteld of het dier een wolf is. "Maar we weten het 99,9 procent zeker."

3-jarig mannetje

Volgens Hugh Jansman van de Universiteit Wageningen is de wolf een mannetje van ongeveer drie jaar oud. De aanrijding van een wolf in Nederland noemt de deskundige uitzonderlijk. "Het is in deze fase van de ontwikkeling dat de wolf naar Nederland komt nog steeds heel erg bijzonder, maar we voorzien wel dat het steeds vaker zal gaan gebeuren", zegt hij tegen RTV Oost.

Wolven komen eigenlijk niet voor in Nederland, maar ze worden hier de laatste tijd geregeld gezien. In september beet een wolf twee schapen dood in Groningen en in oktober werd een wolf op de Veluwe gezien.

De wolf wordt vandaag naar het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht gebracht. Daar wordt sectie op het dier gedaan. Onderzoekers gaan onder meer bekijken hoe oud de wolf precies is en of hij ziektes bij zich draagt.

Grote tanden

Sebastiaan Bake was een van de eersten die na de aanrijding ter plaatse waren om foto's van de wolf te maken. "Ik bracht mijn zusje naar het werk in Hardenberg, toen ik een dier zag liggen aan de rechterkant van de weg. Wat is dat een grote hond, dacht ik", zegt hij.

"Wij hebben zelf een labrador. Die is best groot, maar dit dier was twee keer zo groot. Hij was minstens. 1.20 meter lang. Hij had een grove kop met hele grote tanden."

Sebastiaan Bake

STER reclame