Een markt op Curaçao, dat zeer afhankelijk is van de aanvoer van groente en fruit uit Venezuela ANP

Venezuela houdt de grens met Aruba, Curaçao en Bonaire nog zeker drie dagen dicht. Dat is in Venezuela bekendgemaakt. Het overleg vanmiddag van premier Croes van Aruba en twee ministers van Curaçao met een delegatie uit Venezuela gaat vooralsnog gewoon door.

De Venezolaanse president Maduro legde vorige week het vlieg- en scheepvaartverkeer met de drie eilanden voor drie dagen stil. Smokkelaars zouden op grote schaal goud, ertsen, diamanten en voedsel uit Venezuela wegsluizen en zo bijdragen aan de economische malaise daar. De blokkade werd dinsdag met nog eens drie dagen verlengd.

In Venezolaanse supermarkten is bijna niets meer te koop AFP

In Venezuela werd gezegd dat Curaçao verzoeken van Maduro om iets aan de smokkel te doen, heeft genegeerd. De Curaçaose premier Rhuggenaath ontkent dat en zegt dat zijn land bij de aanpak van smokkel juist volop samenwerkt met Venezuela.

Op langere termijn kan een blokkade zeer nadelig zijn voor de drie eilanden. In 2016 sloot Venezuela om dezelfde redenen de grens met Colombia. Die blokkade zou in eerste instantie ook drie dagen duren, maar duurde uiteindelijk bijna een jaar.

Vijfde lichaam

Op de kust van Curaçao spoelden woensdag vier lichamen aan van Venezolanen die vermoedelijk illegaal aan land probeerden te komen. Vandaag is op dezelfde plek een vijfde lichaam aangespoeld.

Ook werd kleding gevonden die niet bij deze drenkelingen hoort. Dat versterkt het vermoeden dat er meer mensen aan boord waren van de boot waar de slachtoffers in voeren. Een deel van hen zou veilig aan land zijn gegaan.

De regionale krant van Falcon, een kustprovincie van Venezuela, schrijft dat families in de regio in totaal dertig personen als vermist hebben opgegeven.

STER reclame