Nederland: sluiting van grens met Antillen draagt niet bij aan oplossing
Nederland is er niet blij mee dat Venezuela de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao voor 72 uur heeft gesloten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken past het eenzijdig sluiten van de grens "niet bij het streven naar goede buurlandrelaties".
De Venezolaanse president Maduro sloot vrijdag de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao. Die maatregel nam Maduro naar eigen zeggen omdat de eilanden niets doen aan de smokkel van Venezolaanse goederen naar de Antillen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld goud en diamanten, maar ook voedsel. En dat terwijl er grote voedseltekorten zijn in Venezuela.
"De eenzijdige sluiting van de grenzen draagt niet bij aan een oplossing voor de smokkelpraktijken", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Er zijn nauwe economische, familie- en culturele banden tussen de Caribische delen van het Koninkrijk en Venezuela. Als er illegale activiteiten plaatsvinden gaan we het gesprek aan. Het Koninkrijk wil in samenwerking met Venezuela criminaliteit bestrijden."
Maatregelen
Premier Rhuggenaath van Curaçao zei gisteren al dat het sluiten van de grens veel te ver gaat. "Ik wil erkennen dat er smokkelhandel bestaat, omdat we dicht bij Venezuela liggen. Maar niet in dermate grootte, zeker wat Curaçao betreft, dat het vereist om zo'n maatregel te nemen", zei hij. Het eiland riep vanwege de kwestie de consul-generaal van Venezuela op het matje.
Volgens de woordvoerder staat Nederland in nauw contact met de andere landen binnen het Koninkrijk vanwege de situatie. Aruba en Curaçao zijn landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland.