Productie van sigaretten
NOS NieuwsAangepast

Grootste pensioenfonds stopt met investeren in tabak en kernwapens

Het pensioenfonds van de ambtenaren, ABP, wil binnen een jaar alle belangen in tabak en kernwapens verkopen. Het fonds heeft voor 3,3 miljard euro aan belangen in bedrijven die zich daarmee bezighouden.

Al jaren wordt er druk uitgeoefend op het pensioenfonds om de investeringen in tabak en kernwapens af te stoten. Het fonds zegt tot het inzicht te zijn gekomen dat er een duurzamer beleggingsbeleid moet worden gevoerd, na gesprekken met deelnemers, werkgevers en belangenorganisaties.

Snoep

Er zijn criteria opgesteld: producten die per definitie schadelijk zijn voor mensen worden uitgesloten, zolang aandeelhouders niets aan het beleid van het bedrijf kunnen veranderen, het geen nadelige gevolgen heeft als het product er niet meer zou zijn en er een wereldwijd verdrag is op het uitbannen van het product.

Tabak en kernwapens vallen daaronder, maar bijvoorbeeld niet snoepgoed. Ook medische cannabis blijft geoorloofd. Daarin heeft het pensioenfonds enkele miljoenen geïnvesteerd, meldde de NOS gisteren.

De afgelopen jaren heeft ABP een goed rendement gehaald op de investeringen in de tabaksindustrie, maar het pensioenfonds verwacht dat de rendementen in de toekomst teruglopen. Ook toeleveranciers voor producenten van kernwapens worden uitgesloten door het fonds.

Voorbeeld

De Alliantie Nederland Rookvrij is blij met de aankondiging van ABP. "Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen", zegt voorzitter Floris Italianer.

"Dit is precies waar de tabaksindustrie thuishoort, tussen de kernwapens. Sigaretten is een buitencategorie van verderfelijke producten." Uit gegevens van de Alliantie Nederland Rookvrij blijkt dat van de tien grootste beleggers in Nederland inmiddels de helft niet langer belegt in de tabaksindustrie.

En niet alleen beleggers doen minder met tabak. Vorige week maakten de drogisterijketens Kruidvat en Trekpleister bekend dat ze stoppen met het verkopen van sigaretten.

Nucleaire wapens

Ook vredesbeweging Pax is in zijn nopjes met de beslissing van ABP. "Het is echt een geweldig besluit van de ABP", zegt Krista van Velzen van Pax. De vredesbeweging probeert al jaren grote investeerders te bewegen om niet langer in kernwapens te beleggen.

De afgelopen vier jaar nam het bedrag dat in kernwapens wordt geïnvesteerd door Nederlandse instellingen al af van 3,5 miljard naar 1,5 miljard. Nu ook ABP gaat stoppen met deze investeringen wordt er in klap nog eens 1 miljard minder euro gestoken in kernwapens.

Pax vindt niet dat het ABP veel te laat is. "Pas afgelopen zomer is er een VN-verdrag gekomen dat beleggen in kernwapens verbiedt. Het is heel goed dat zo'n groot pensioenfonds binnen een half jaar de omslag maakt. Het ABP zet daarmee een mooi voorbeeld voor de andere beleggers", zegt Krista van Velzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl