Productie in Canada Canopy Growth

Steeds meer beleggers steken geld in de Canadese cannabis-industrie. De waarde van aandelen in grote wietproducenten is in een jaar tijd verviervoudigd. De koersen lopen dit jaar alleen maar verder op.

In de zes handelsdagen van 2018 is bijvoorbeeld de koers van cannabisproducent Canopy Growth met meer dan 40 procent gestegen.

"De Canadese wietindustrie is een hype onder beleggers", zegt Tycho Schaaf van beleggingsplatform Lynx. "We spreken veel klanten die juist een rekening bij ons willen openen om te kunnen beleggen in wiet. En bestaande klanten stellen er steeds meer vragen over."

Koers van Canopy Growth in Canadese dollar Google

Een aantal beursgenoteerde bedrijven in Canada zoals Aurora Cannabis, MedReleaf en Aphria produceren sinds een aantal jaar wiet voor medicinaal gebruik. In juli van dit jaar wordt de verkoop van cannabis voor recreatief gebruik in het land toegestaan. Beleggers rekenen erop dat de producenten daardoor een enorme groei gaan doormaken.

De nummer 1 van Canada, Canopy Growth, heeft vorig jaar een aantal overnames gedaan om de productie op te schroeven. Ook kijkt het bedrijf al naar het buitenland. Het bedrijf wil wiet exporteren naar Brazilië, Chili en Duitsland. Ook wordt samengewerkt voor productie in Australië.

"We willen de beste zijn, de regels volgen en de wereld laten zien dat wij de leider zijn", zegt de topman van het bedrijf in een presentatie. "Wij willen daar zijn waar de wiet nodig is."

Ambtenaren

Niet alleen particuliere beleggers hebben geld zitten in cannabis-producenten, ook ambtenaren hebben erin geïnvesteerd. Via pensioenuitvoerder APG hebben ze een paar miljoen gestoken in bedrijven die cannabis produceren voor medisch gebruik. "Daar ligt voor ons de grens", zegt een woordvoerder. "We investeren niet in bedrijven die cannabis voor recreatief gebruik produceren."

Hij wijst erop dat APG een relatief klein bedrag in de bedrijven heeft gestoken. Het pensioenfonds belegt in totaal 470 miljard euro.

Productie Canopy Growth

De koersen van de Canadese bedrijven stijgen zo hard dat er door sommigen wordt gewaarschuwd voor een bubbel. De Nederlandse cannabisproducent Bedrocan noemt de gestegen beurskoersen opgeblazen.

"De verwachtingen zijn enorm hoog over de productie van cannabis voor recreatief gebruik in die Canadese markt, maar die verwachtingen zijn overspannen", zegt Tjalling Erkelens van Bedrocan. "Medicinaal gebruik neemt weliswaar toe, maar in veel landen is recreatief gebruik van cannabis niet aan de orde."

'De verwachtingen rond deze bedrijven zijn opgeblazen'

Volgens hem zitten er grote verschillen tussen het produceren van wiet voor recreatief of medicinaal gebruik.

"Medicinaal cannabis produceren is echt een ander verhaal dan het maken van recreatieve cannabis. Het vergt veel meer qua kwaliteitsbewaking en standaardisatie. Je kunt het vergelijken met het drankje van de dokter tegen verkoudheid. Dat is een medicijn en aan de andere kant zijn er drankjes met alcohol voor recreatief gebruik. Daar zit een groot verschil in."

Hij snapt wel dat de beursfondsen van zijn Canadese collega's veel aandacht krijgen. "Ze zijn de beurs opgegaan om geld op te halen en cannabis is natuurlijk wel een enorme aandachttrekker."

STER reclame