Arrestatie gisteren bij protest in Tunis
NOS Nieuws

300 arrestaties Tunesië, regering stuurt leger naar steden

Bij protesten in Tunesië zijn afgelopen nacht meer dan 300 betogers opgepakt. Ze maakten zich volgens de regering schuldig aan plunderingen en vernielingen. Het is de derde nacht op rij dat er gewelddadige protesten zijn in Tunesische steden.

De betogers protesteren tegen prijsverhogingen, hogere belastingen en de hoge werkloosheid. Vannacht zag de regering zich genoodzaakt veiligheidstroepen te sturen naar Thala, bij de Algerijnse grens. Betogers hadden een gebouw van de politie in brand gestoken, vertelden getuigen tegen persbureau Reuters. Agenten zagen zich gedwongen om de stad te verlaten.

Ook in voorsteden van de hoofdstad Tunis was het onrustig. De politie zette daar opnieuw traangas in. In Tunis zelf was een vreedzaam sit-in-protest van studenten in een theater. Later liepen ze in een mars naar het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Behalve naar Thala zijn ook naar andere steden militairen gestuurd. Zij moeten onder meer overheidsgebouwen en banken beschermen.

Arabische Lente

De protesten begonnen vorige week, maandag sloeg voor het eerste de vlam in de pan. Sindsdien zijn er zo'n 600 mensen opgepakt. Premier Youssef Chahed beschuldigt de oppositie van het opstoken van het vuurtje met oproepen om de straat op te gaan.

De situatie wordt al vergeleken met eind 2010, het begin van de Arabische Lente, toen massale protesten uitbraken tegen het bewind van Zinedine Ben Ali. Begin 2011 stapte die op, nadat hij 23 jaar lang aan de macht was geweest. Later dat jaar volgden de eerste democratische parlementsverkiezingen in Tunesië, die gewonnen werden door de islamitische Ennahda-partij.

Sinds die tijd zijn hervormingen doorgevoerd, maar elke regering worstelt met de slechte economische situatie. De huidige regering zag zich gedwongen tot de prijs- en belastingverhogingen omdat er anders een gat in de begroting zou ontstaan. In 2015 kreeg het land een miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds. Afgelopen december waarschuwde het IMF dat Tunis maatregelen moet nemen om zijn begrotingstekort terug te brengen.

Nobelprijs

Om meer inkomsten te krijgen is de toeristische sector van levensbelang. Maar door de opstanden en twee grote aanslagen in 2015 is die sector hard geraakt. In maart 2015 vielen jihadisten het Bardo-museum in Tunis aan, waarbij 22 mensen, de meesten Europese toeristen, werden gedood. In juni van datzelfde jaar schoot een man bij de badplaats Sousse 38 toeristen dood, onder wie 30 Britten.

Er was in 2015 ook goed nieuws voor Tunesië. Een samenwerkingsverband van vier organisaties kreeg de Nobelprijs voor de Vrede, voor hun inspanningen de nieuwe democratie te vestigen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl