AFP

De Nobelprijs voor de Vrede is toegekend aan een samenwerkingsverband van vier Tunesische organisaties. In het zogenoemde 'Nationale Dialoogkwartet' droegen de organisaties bij aan de nieuwe democratie die in Tunesië ontstond tijdens de Jasmijnrevolutie, waarin president Ben Ali werd verdreven. De revolutie gaf de aanzet voor de Arabische Lente.

Het Nobelprijscomité zegt dat het kwartet een alternatief vredesproces in gang wist te zetten in een tijd waarin de democratie van Tunesië op instorten stond.

Nobelprijs voor Vrede naar Tunesisch kwartet

De uitreiking van de Vredesprijs volgt pas in december. Aan de prijs is een bedrag verbonden van ongeveer 900.000 euro.

Er waren dit jaar 273 mensen voorgedragen voor de Vredesprijs.

Vorig jaar kregen de mensenrechtenactivisten Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi de prijs voor hun strijd voor het recht op onderwijs. De jaren daarvoor werd hij uitgereikt aan onder meer de organisatie voor het verbod op chemische wapens OPCW, de Europese Unie en de Amerikaanse president Obama.

Andere Nobelprijzen dit jaar

Nobelprijs Wie
Literatuur Wit-Russische journalist Aleksijevitsj
Scheikunde Drie wetenschappers voor hun onderzoek naar DNA.
Natuurkunde Twee wetenschappers voor het bewijzen dat neutrino's massa hebben.
Geneeskunde Drie wetenschappers voor baanbrekend onderzoek naar parasitaire ziekten.

Minister Koenders vindt het "positief" dat de Nobelprijs naar deze vier organisaties gaat. "In Tunesië is de Arabische lente begonnen en deze vier hebben ervoor gezorgd dat niet verdeeldheid en sektarisme de prioriteit zijn, maar samenwerking, democratie en verzoening." 

Koenders feliciteert de vier organisaties. Volgens hem is de prijs een signaal dat ook in het Midden-Oosten de strijd tegen sektarisme te winnen is.  

STER reclame