NOS NieuwsAangepast

Wiebes in Groningen: 'Mensen met schade moeten worden gecompenseerd'

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft een bezoek gebracht aan het Groningse dorp Zeerijp. Hier lag het epicentrum van de zwaarste aardbeving in ruim vijf jaar tijd in Groningen van maandagmiddag. De vlag hangt er vandaag halfstok.

In het dorpshuis sprak hij met onder meer de burgemeester van Loppersum, waartoe Zeerijp behoort. De aankomst verliep chaotisch. Wiebes werd omringd door journalisten en werd door de politie naar binnen geleid. Er waren zo'n honderd demonstranten, maar die konden hun boodschap niet toelichten. Ze vonden het teleurstellend dat er amper contact was en nauwelijks tijd, zegt verslaggever Jeroen de Jager.

Wiebes probeert vertrouwen te herstellen in Groningen

"Heel veel mensen zijn boos of moedeloos", zei de minister. "Dat zou ik ook zijn." Het overleg in het dorpshuis duurde zo'n tien minuten. Zowel Wiebes als de burgemeester zei na afloop dat het een goed gesprek was.

De minister zei ook dat hij zo snel mogelijk een schadeprotocol wil. "Mensen die schade hebben, moeten daarvoor gecompenseerd worden en reparaties moeten op gang komen." Wiebes vindt het frustrerend dat zo'n protocol nog ontbreekt. "Er moet een schadeprotocol zijn. Ik zit hier pas twee maanden, het begint mij nu ook al te frustreren. We kunnen dit als land echt niet maken."

Teleurstellend

Wiebes is ongeveer tien minuten bij een getroffen boer in de buurt geweest en nam een speldje in ontvangst van een edelsmid. Na zijn bezoek aan Zeerijp ging hij voor bestuurlijk overleg naar het provinciehuis in Groningen. Daar bezoekt hij ook een nieuwjaarsborrel van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Minister Wiebes van Economische Zaken arriveert bij het dorpshuis in Zeerijp voor een gesprek met lokale bestuurders en bewoners

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) komt met een voorstel om de gasproductie in Groningen verder af te bouwen. Over hoeveel de productie in zijn ogen verminderd moet worden, liet directeur Gerald Schotman zich op NPO Radio 1 niet uit. Het idee om geheel te stoppen met de gaswinning wees hij van de hand. "Ik als directeur van de NAM wil, net als minister Wiebes, ook van het gas af, maar laten we realistisch blijven, gas blijft nog jarenlang een belangrijke rol spelen in de Nederlandse energievoorziening."

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) heeft tot nu toe 1311 schademeldingen verwerkt als gevolg van de aardbeving van maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl