NOS NieuwsAangepast

Groningers over zware beving: 'Wéér een nieuwe scheur in de voorgevel'

"Ik sta nu in de douche te bellen en zie dat hier ook een nieuwe scheur zit", zegt Groninger Dick Stukkien. Hij vertelt net dat de meeste schade na een aardbeving pas later zichtbaar wordt. "Dit was de zwaarste sinds 2012 en dat was echt te voelen."

Hij was aan het werk toen de grond rond 15.00 uur begon te beven. Hij was op dat tijdstip in het dorp 't Zandt, amper een kilometer van het epicentrum bij Zeerijp. "Het is even alsof je op zee zit. Je schudt een paar seconden hard door mekaar en dan is het voorbij."

Bewoners inspecteren huizen in Zeerijp na aardbeving

Dat kan Karla Knol-Bosscher in Roodeschool beamen. "Servies rinkelde in de kastjes, deuren rammelden en de lampen boven de tafel gingen heen en weer", schrijft ze op de Facebookpagina van RTV Noord. Daar valt te lezen dat ook bij andere mensen in de buurt het meubilair trilde. En niet voor de eerste keer.

Stukkien legt uit dat hij inmiddels zo'n drie zware bevingen heeft meegemaakt. Hij runt een bed and breakfast in een wit kerkgebouw en het natuurgeweld heeft daar zijn sporen achtergelaten. "We zijn twee jaar bezig geweest alle schade en scheuren te herstellen", zegt hij. "Vandaag is er toch weer een nieuwe scheur in de voorgevel gekomen. En het ergste is nog de schade onder de grondfundering."

De inwoner van Zeerijp vreest een onzekere toekomst. De leefbaarheid van het dorp staat voor hem op het spel door alle bevingen. Maar weggaan is voor hem geen optie.

Ik hoorde spullen trillen en het huis was twee seconden in beweging.

Winfried van Engelen

Zo'n tien kilometer verderop zat Winfried van Engelen thuis op de bank in Winsum. Hij dacht even dat er een vrachtwagen langskwam, mogelijk zijn buurman, die chauffeur is. "Nee wacht, dit is wat sterker, het kan een aardbeving zijn. Ik hoorde spullen trillen en het huis was twee seconden in beweging. Het was niet heel dramatisch, alleen het komt toch wel in de buurt bij de beving in Huizinge, van 2012."

Van Engelen had destijds voor zo'n 14.000 euro schade aan zijn huis. Ditmaal lijkt het mee te vallen, maar dat weet hij pas zeker na een uitgebreide controle de komende tijd. "Ik ben er redelijk goed van afgekomen, dat geldt niet voor iedereen."

Van Engelen is gematigd positief over de uitspraken van minister Wiebes van Economische Zaken. Die zegt dat hij zijn best gaat doen om de gaswinning in de omgeving zo snel mogelijk af te bouwen. "Dat is een mooi voornemen", zegt hij. "Maar ik vrees dat we er nog jaren mee te maken hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl