NOS NieuwsAangepast

Verdachte in zaak-Anne Faber legt bekentenis af

'Verdachte heeft verklaard dat hij haar om het leven heeft gebracht'

De verdachte van de moord op Anne Faber heeft bekend dat hij haar op de dag van haar verdwijning heeft ontvoerd, verkracht en omgebracht. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of deze verklaring klopt. Dat onderzoek zal nog enkele maanden duren.

Dat heeft de officier van justitie gezegd in de pro-formazitting in de zaak tegen de 27-jarige Michael P. uit Zeewolde. Het OM verdenkt hem van wederrechtelijke vrijheidsberoving, moord of doodslag en verkrachting onder bedreiging van een mes. Hij wordt vanaf 15 januari in het Pieter Baan Centrum onderzocht. Dat duurt ruim een maand.

Vriendengroep

P. was zelf niet bij de zitting. Hij werd op 9 oktober aangehouden, omdat zijn dna op de jas zat die Faber op de dag van haar verdwijning droeg.

De officier van justitie dankte de vriendengroep die bij de zoektocht naar Faber de jas gevonden had. De vondst van die jas door een vrijwilliger was cruciaal voor het oplossen van de zaak. "Zonder de inzet van vrijwilligers hadden we hier nu wellicht niet gestaan", zei de officier.

P. 's advocaat zegt dat zijn cliënt volledig meewerkt aan het onderzoek en dat hij spijt en berouw heeft van wat hij heeft gedaan.

Den Dolder

P. werd op het moment van zijn aanhouding behandeld in een psychiatrische kliniek in Den Dolder, in verband met de verkrachting van twee meisjes in 2010.

De 25-jarige Faber uit Utrecht kwam op 29 september niet terug van een fietstocht. Haar lichaam werd op 12 oktober op aanwijzingen van P. gevonden in een natuurgebied in Zeewolde.

De volgende zittingsdag is gepland op 23 maart. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland op 11 en 12 juni.

Hans Faber, de oom van Anne en woordvoerder van de familie, noemt het een heel moeilijke dag. "We hebben ons er natuurlijk wel op ingesteld, maar om alles zo te horen, dat is vreselijk pijnlijk eigenlijk." Bij de familie overheerst nog steeds boosheid. "De wreedheid waarmee Anne om het leven is gebracht, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Er overheerst nog steeds veel boosheid, onmacht en pijn bij de familie en nabestaanden."

Oom Anne Faber: boosheid, onmacht en pijn overheersen nog steeds

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl