Farmaceut Pfizer stopt met onderzoek naar parkinson- en alzheimer-medicatie
Medicijnengigant Pfizer stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie voor de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson. De vrijgekomen financiën worden volgens het bedrijf verplaatst naar onderzoek naar andere aandoeningen, waarmee het bedrijf meer denkt te kunnen betekenen voor patiënten en aandeelhouders.
Pfizer heeft in het verleden, net als veel andere farmaceuten, uitvoerig en duur onderzoek gedaan naar de hersenaandoeningen, maar er bestaat nog altijd geen effectief middel tegen parkinson en alzheimer. Hoewel de meeste grote investeringen door farmaceuten wel veel kennis over de ziektes opleveren, blijven grote doorbraken uit.
Steeds meer patiënten
Volgens directeur Niels Prins van het Brain Research Center in Amsterdam is er geen indicatie dat andere farmaceuten Pfizer volgen in de beslissing de onderzoeken naar nieuwe medicatie te staken. Hoewel het onderzoek tot nu toe onsuccesvol is, denkt hij dat onderzoekers steeds dichter bij een oplossing komen.
"Behalve financiële overwegingen, zijn er ook maatschappelijke motivaties voor dit soort onderzoek. Steeds meer mensen lijden aan de ziektes en de projectie is dat het er de komende jaren alleen maar meer worden", zegt Prins.
Alzheimer Nederland noemt het teleurstellend dat Pfizer stopt met het onderzoeksprogramma. Volgens de stichting is alzheimer een van de grootste uitdagingen van deze tijd en zit de zoektocht naar medicatie in een "nieuwe, spannende fase".
300 ontslagen
Als gevolg van de beslissing zullen de komende maanden zo'n 300 werknemers van Pfizer hun baan verliezen, voornamelijk aan de noordoostkust van de Verenigde Staten. Bij drie vestigingen, in het Amerikaanse Cambridge, Andover en Groton, zal het gaan om een derde van het personeel.