ANP

Venezuela houdt voorlopig de grens met Aruba, Bonaire en Curaçao dicht. De drie dagen durende sluiting van de grens die zaterdag werd ingesteld, is door president Maduro met nog eens drie dagen verlengd.

Vicepresident El Aissami zegt dat de blokkade nodig blijft, om de "maffia die ons bezit steelt en wegsmokkelt" te bestrijden. Volgens de vicepresident wordt de levensstandaard van het Venezolaanse volk erdoor aangetast.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat Nederland erkent dat er sprake is van smokkelpraktijken. Er vinden volgens hem "constructieve gesprekken" plaats met Venezuela om tot een oplossing voor de smokkel te komen. "Zo is er vrijdag een overleg tussen het Koninkrijk en Venezuela over de wederzijdse aanpak van de smokkel. Wij gaan ervan uit dat, als er een gezamenlijke aanpak van de smokkel overeengekomen is, Venezuela de maatregelen zal terugdraaien", aldus de woordvoerder.

Teleurstellend

Hij zegt ook dat het, juist omdat er constructieve gesprekken plaatsvinden, "teleurstellend" is dat de Venezolaanse autoriteiten het Koninkrijk niet formeel hebben geïnformeerd over een verlenging van de grenssluiting.

Maduro sloot de grens zaterdag, waardoor er geen vlieg- en scheepvaartverkeer meer is tussen Venezuela en Aruba, Bonaire en Curaçao. Aanleiding daarvoor is volgens Maduro dat smokkelaars goud, erts, diamanten en voedsel uit Venezuela wegsluizen naar de eilanden.

Venezuela zou Curaçao hebben gevraagd om in te grijpen, maar dat heeft Curaçao volgens Maduro genegeerd. De Curaçaose premier Rhuggenaath zegt dat die berichten niet kloppen.

Buurlandrelaties

Premier Wever-Croes van Aruba zei gisteren al tegen Carabisch Netwerk dat ze bezorgd is over de gevolgen van de blokkade. "Er zijn nauwe economische, culturele en familiebanden tussen de Caraïbische eilanden en Venezuela. Het eenzijdig sluiten van de grens heeft erg negatieve gevolgen."

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei zondag dat het eenzijdig sluiten van de grens "niet past bij het streven naar goede buurlandrelaties".

Gevolgen

De ABC-eilanden zijn voor de toevoer van veel producten, zoals groente en fruit, afhankelijk van Venezuela,

"Ik was gisteren op de markt en ik zag daar al een tekort aan papaja's en watermeloenen", zegt correspondent Dick Drayer vanuit Curaçao. "De komende dagen zullen de groentestalletjes steeds leger worden."

STER reclame