Seth Meyers rolt de rode loper uit bij de 75ste editie van de Golden Globes AFP

Het zou vanavond niet de eerste keer zijn dat een awardshow gebruikt wordt als politiek statement. Geen gek idee dus dat de 75ste editie van de Golden Globes vanavond in het teken zal staan van een kwestie die Hollywood al maanden in zijn greep houdt: #MeToo.

Zeker dertig actrices willen in het zwart verschijnen op de rode loper, uit protest tegen seksueel wangedrag in de film- en tv-wereld. Ook gastheer Seth Meyers heeft aangegeven het gespreksonderwerp absoluut niet uit de weg te gaan. Sterker nog, hij grijpt de awardshow aan om "dingen te zeggen die we de afgelopen jaren niet konden zeggen", aldus Meyers in gesprek met The Hollywood Reporter.

Hij is niet de eerste presentator die gebruik maakt van de kans iets voor een groot publiek uit te lichten. Twee jaar geleden haalde Chris Rock als gastheer hard uit naar de 'blanke Oscars'. Op Twitter werd toen #OscarsSoWhite trending topic.

Chris Rock maakt keiharde grappen over 'te blanke' Oscars

De diversiteitskwestie binnen Hollywood speelde voor de uitreiking van de Oscars al maanden. Voor de dertig te verdelen beeldjes waren alleen maar blanke mensen genomineerd. Dat leverde een boycot op: acteurs Spike Lee, Jada Pinkett Smith en Michael Moore gaven aan uit protest niet naar de uitreiking te komen.

De hele uitreiking werd daarom aangegrepen om een statement te maken. Chris Rock kwam er telkens op terug, de directeur van de uitreiking wijdde er een speech aan en regisseur Iñárritu refereerde aan het probleem: "Laten we stoppen met vooroordelen. De kleur van je huid is net zo onbelangrijk als de lengte van je haar."

De aandacht in de show had wel effect: een aantal maanden later nodigde de organisatie achter de Oscars een recordaantal mensen uit om lid te worden van Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Van hen was 46 procent vrouw en 41 procent kwam uit een minderheidsgroepering. In 2020 wil de organisatie het aantal vrouwen en minderheden hebben verdubbeld.

Alec Baldwin met zijn Emmy Award AFP

Een jaar later, in september vorig jaar, stonden de Emmy Awards in het teken van kritiek op Donald Trump. Hollywood was geen fan van de Amerikaanse president, bleek al snel.

Presentator Stephen Colbert opende de show door te refereren aan Trumps show The Apprentice, die nooit een Emmy won. "Als Trump een Emmy had gewonnen, had hij nooit een gooi naar het presidentschap gedaan. Het is jullie schuld. Hij heeft jullie nooit vergeven", zei hij grappend tegen de jury.

Ook de voormalige woordvoerder van Trump, Sean Spicer, kwam langs om de president, maar ook zichzelf, voor schut te zetten. "Dit is het grootste publiek dat ooit naar de uitreiking van de Emmy Awards heeft gekeken", riep hij. "Punt!" Daarmee verwees hij naar de uitspraken van zichzelf en Trump over de inauguratie.

Hier is die dan eindelijk uw Emmy, meneer de president

Ook de sterren grepen hun kans: vaak leverden zij kritiek op de president in hun dankwoord.

Gevolgen had de kritiek niet, behalve een reactie van de president himself dan. Hij reageerde op Twitter: "Toen ik erachter kwam hoe slecht de kijkcijfers van de Emmy's waren, de laagste kijkcijfers ooit, was ik best wel verdrietig. Het is echt treurig."

Op de Video Music Awards (VMA's) van MTV werden afgelopen jaar zelfs meerdere politieke thema's aangesneden. Zo liepen op de rode loper zes transgendersoldaten, als reactie op Trumps besluit om transgendersoldaten niet meer in het leger toe te laten. En sprak zangeres Pink in haar dankwoord over de verschillende schoonheidsidealen die er zijn.

Ook reikte MTV voor het eerst een nieuwe award uit: voor het beste gevecht tegen 'het systeem'. Elke genomineerde kreeg een prijs. Zo wilde de zender duidelijk maken dat er niet genoeg video's kunnen worden gemaakt om stereotyperingen tegen te gaan.

Het is de vraag wat er vanavond precies gaat gebeuren. Dát er iets gaat gebeuren, is duidelijk. En dit jaar zal het niet over Trump gaan, vertelt Meyers. "Ik hoop dat Trump tweet dat hij teleurgesteld is dat we het niet over hem gehad hebben."

Favorieten

De grote favoriet bij de films is het fantasydrama The Shape of Water. De film maakt met zeven nominaties onder andere kans in de categorieën beste drama en beste regie. Er zijn dit jaar geen Nederlandse genomineerden.

Maar uiteindelijk blijft toch de vraag: wint The Shape of Water of wint #MeToo?

STER reclame