Chris Rock was een van de grootste criticasters van de 'witte' Oscars
NOS Nieuws

'Focus op 'witte' Oscars overheerste feestvreugde'

"Het thema kwam telkens weer terug, tot vermoeienis aan toe. Ze moesten en zouden bewijzen dat ze bij de Academy Awards niet racistisch zijn", blikt filmjournalist Robbert Blokland terug op de Oscar-nacht. "Het haalde het tempo uit de show, overheerste de feestvreugde."

Voor de dertig te verdelen Oscars waren alleen maar blanke mensen genomineerd. Dat leidde tot een hoop kritiek. Vorig jaar waren alle 150 genomineerden ook al blank.

Er zijn genoeg goede zwarte rollen geweest.

Filmjournalist Robbert Blokland

Chris Rock haalde als gastheer hard uit naar de 'blanke' Oscars. Hij verwees onder andere naar de jaren 60. "Als je grootmoeder aan een boom hangt, maak je je geen zorgen over Beste Documentaire." En op Twitter werd #OscarsSoWhite trending topic.

"Mensen gingen overal wat achter zoeken", zegt Blokland. "Het witte pak van Chris Rock, het nummer Black Bird van The Beatles. Zo ging het drie en een half uur lang."

Volgens Blokland viel de uitreiking daarmee van de ene in de andere herhaling. "Chris Rock kwam er telkens op terug. De directeur van de uitreiking wijdde er een speech aan en er was ook nog een filmpje."

Ook regisseur Iñárritu deed een duit in het zakje. "Laten we stoppen met vooroordelen. De kleur van je huid is net zo onbelangrijk als de lengte van je haar."

Misschien zijn zwarte acteurs niet goed genoeg geweest.

Actrice Charlotte Rampling

Volgend jaar

De Britse Charlotte Rampling, genomineerd voor Beste Actrice, kreeg een golf van kritiek over zich heen toen ze vorige maand zei dat "zwarte acteurs misschien niet goed genoeg zijn geweest". Blokland veroordeelt die uitspraak. "Er zijn zeker genoeg goede zwarte rollen geweest."

Of er volgend jaar wel zwarte acteurs worden genomineerd, is de vraag. "Ze moeten eerst goede rollen spelen. Het zou zonde zijn acteurs te nomineren puur omdat ze een donkere huidskleur hebben", zegt Blokland.

Chris Rock maakt keiharde grappen over 'te blanke' Oscars

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl