Pavel Koelizjnikov
NOS SchaatsenAangepast

Goud voor Koelizjnikov en Tumolero, Bosker pakt EK-brons

Pavel Koelizjnikov is de eerste Europees kampioen geworden op de 1.000 meter. Bij de EK afstanden in het Russische Kolomna bleef hij voor eigen publiek net boven zijn eigen baanrecord (1.08,33). Hij won het goud in 1.08,84.

Op de langste afstand, de 5.000 meter, ging de Europese titel naar de Italiaan Nicola Tumolero: 6.16,85. Marcel Bosker pakte op die afstand de bronzen medaille in 6.20,45 en veroverde daarmee de enige medaille voor de Nederlandse schaatsmannen op dag twee.

Tumolero verrast met goud

De Italiaan Tumolero won verrassend de vijf kilometer. Met 6.16,85 verwees hij de Rus Aleksandr Roemjantsev naar het zilver. Roemjantsev reed in de zesde rit naar 6.18,13, was daarmee veruit de snelste en vierde dat uitbundig.

In de volgende rit maakte Tumolero echter indruk met maar twee 30'ers (30,0 en 30,1), waarmee hij ruim onder Roemjantsevs tijd dook.

De 20-jarige Bosker was sneller dan zijn ervaren ploeggenoot Jan Blokhuijsen, de met 6.21,97 genoegen moest nemen met de vierde plaats in Kolomna. Simon Schouten, de derde Nederlandse schaatser op het ijs, eindigde als zevende (6.30,07).

"Dit was een heel goede rit", vertelde Bosker na afloop. "Daar ben ik echt blij mee. Het is gelukt en het was ook nog een heel vlakke rit. De eerste plek was te veel gevraagd, maar dit is top. Brons op een EK: heel mooi!"

Wereldkampioen en Nederlands kampioen Sven Kramer ontbreekt dit weekend in Rusland, net als elf andere Nederlandse schaatsers die zeker zijn van de Olympische Spelen.

Goud Koelizjnikov, zilver Joeskov

Denis Joeskov was net niet snel genoeg om Koelizjnikov van het goud te houden op de 1.000 meter. Joeskov, die net als op de 1.500 meter tegen Thomas Krol reed, eindigde met 1.08.92 op de tweede plaats en pakte het zilver. Krol, die vrijdag nog zilver pakte op de 1.500 meter, eindigde nu als vierde (1.09,28) achter de Duitser Nico Ihle (1.08,95).

Of de Russen over een maand ook meedoen op de Olympische Spelen in Pyeongchang is nog onduidelijk vanwege de maatregelen van het IOC tegen Rusland. Zowel Joeskov als Koelizjnikov heeft een dopingverleden.

In de laatste rit kwamen Koen Verweij en Hein Otterspeer op het ijs. Verweij, die achter Krol eindigde op de 1.500 meter en daarmee brons veroverde, reed nu opnieuw een matige rit. Zijn tijd (1.09,87) was goed voor de zevende plaats.

"Dit was niet heel goed", aldus Verweij na afloop. "Het is zoals het is, meer kan ik er niet van maken. Ik deed mijn best, maar er zat niet veel meer in. Achteraf had ik niet hierheen moeten gaan, maar ik ben er en dan doe ik mijn best. Het is er gewoon niet, ik ben gewoon leeg."

Otterspeer, die zich vrijdag afmeldde voor de 500 meter vanwege een rugblessure, was net iets langzamer en eindigde met 1.09,91 als negende. "Ik reed verre van goed", was de reactie van Otterspeer. "Ik ben dof van de pijnstillers, het was rommelig en helaas was het een race met fouten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl