Ronald Mulder
NOS SchaatsenAangepast

Mulder wint eerste EK-goud, Joeskov te sterk voor Krol en Verweij

Ronald Mulder heeft in het Russische Kolomna de Europese titel op de 500 meter in de wacht gesleept. Hij won op de eerste EK afstanden uit de schaatshistorie het goud in 34,80.

Op de 1.500 meter ging het goud naar de Rus Denis Joeskov, maar was er wel zilver en brons voor Nederland. Thomas Krol werd tweede in 1.45,20, Koen Verweij pakte het brons in 1.46,40.

Mulder verslaat Koelizjnikov

Ronald Mulder, die vorige week op het OKT een olympisch startbewijs pakte voor de 500 meter in Pyeongchang, is bezig aan een prima seizoen. Hij won zilver bij de NK afstanden en leidt in het wereldbekerklassement.

Op het ijs in Kolomna versloeg hij bovendien twee grote concurrenten: Mika Poutala en Pavel Koelizjnikov. Poutala uit Finland pakte het zilver (34,85) en was vierduizendste sneller dan de Rus Pavel Koelizjnikov die als derde eindigde.

Ook Michel Mulder kwam namens Nederland op het ijs. Hij eindigde met 35,23 als zevende.

Joeskov troeft Nederlanders af

Op de 1.500 meter ging de titel naar de grote favoriet: de Rus Denis Joeskov. De drievoudig wereldkampioen op de mijl snelde voor eigen publiek naar 1.44,53 (0,40 boven zijn eigen baanrecord) en verwees daarmee de Nederlanders naar de plaatsen twee, drie en vier.

Joeskov reed tegen Thomas Krol. Die ging zo snel van start dat de Rus alles uit de kast moest halen om voor hem van baan te wisselen. Krol bleef redelijk in het spoor en pakte in 1.45,20 zilver.

Koen Verweij, die in 2014 zilver pakte op de Spelen, gaf in de slotrit toe op Krol (1.46,40) en moest met het brons genoegen nemen. Marcel Bosker werd in 1.46,50 vierde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl