Een betoger bij een demonstratie in Teheran op 30 december
NOS NieuwsAangepast

Iran: tien mensen omgekomen bij protesten

Bij de demonstraties in Iran zijn gisteravond en vannacht zeker tien mensen om het leven gekomen, meldt de Iraanse staatstelevisie. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

De doden vielen in verschillende steden. Een Iraans parlementslid uit de stad Izeh maakte vanochtend al bekend dat daar twee betogers zijn doodgeschoten. "Ik weet niet of andere demonstranten of de politie verantwoordelijk zijn, maar dat wordt onderzocht", zei parlementslid Hedayatollah Khademi.

De staatsomroep zegt verder dat "gewapende betogers" hebben geprobeerd om politiebureaus en militaire bases over te nemen. Zij zouden zijn tegengehouden door veiligheidstroepen.

Protesten in Iran verhevigen

Dorud

In totaal zijn de afgelopen dagen bij de demonstraties in Iran voor zover bekend twaalf doden gevallen. Vorige week kwamen al twee betogers om in de plaats Dorud.

De demonstranten in Dorud zouden zijn doodgeschoten door de politie. Die spreekt dat tegen.

Onvrede

In Iran wordt al dagen gedemonstreerd tegen het regime. Betogers zijn ontevreden over de slechte economische situatie in het land en de strenge regels die de geestelijk leiders van Iran hebben opgelegd.

De demonstraties gaan vaak gepaard met geweld. Demonstranten hebben met stenen gegooid naar de politie. Ook zijn benzinestations in brand gestoken. Daar staat tegenover dat de politie ook hard ingrijpt. Honderden mensen zijn opgepakt.

Doordat het Iraanse regime sociale media blokkeert, komt er via die kanalen weinig nieuws over de demonstraties naar buiten. Iran zegt de sociale media te blokkeren om "de rust en de veiligheid van het land te handhaven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl