De politie doet onderzoek naar het incident
NOS NieuwsAangepast

Man van 39 dood door vuurwerk in Swifterbant, veel getuigen

In Swifterbant in Flevoland is een 39-jarige man omgekomen door vuurwerk. De twee kinderen van de man, die vlak bij de ontploffing stonden, zijn door ambulancepersoneel onderzocht. Ze waren fysiek in orde.

"Er is hier iets heel erg misgegaan", vertelt verslaggever Edwin van den Berg. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om illegaal vuurwerk. "Onbekend is nog hoe het slachtoffer daaraan is gekomen. Maar in ieder geval raakte hij op het moment dat het hier op straat ontplofte zó zwaargewond dat hij overleed."

Vuurwerkdode in Swifterbant

Een buurjongen zag vanuit zijn huis wat de man fataal werd: "Een witte bol, 10 centimeter dik, een heel groot lont. Hij deed het in een koker, stak het aan en het was gelijk in één keer: boem!", zegt hij. Zijn buurman overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De man stak volgens zijn buurjongen ieder jaar zoiets af. "Het ziet er ook best wel mooi uit. Alleen deze keer niet."

Bij de vorige jaarwisseling viel ook een dode door vuurwerk: in Meppel werd een 54-jarige man kort na middernacht in zijn gezicht geraakt door een stuk vuurwerk dat hij zelf had aangestoken. Hij bezweek enkele dagen later aan zijn verwondingen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) pleitte eerder dit jaar nog voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Het onderzoek was opgesteld in opdracht van de vier grote steden.

Het komt in Nederland weinig voor dat iemand omkomt bij het afsteken van vuurwerk. De afgelopen vier jaarwisselingen vielen in totaal twee doden. Wel raken ieder jaar honderden mensen gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl