Hulpdiensten doen onderzoek in Swifterbant op de plek waar een man om het leven kwam door vuurwerk
NOS NieuwsAangepast

Dodelijk vuurwerkongeluk Swifterbant: 'Het was in één keer boem'

"Een witte bol, 10 centimeter dik, een heel groot lont." Dat was volgens een buurjongen wat een 39-jarige man uit Swifterbant vanmiddag fataal werd.

"Hij deed het in een koker, stak het aan en het was gelijk in één keer: boem!", zegt hij. Zijn buurman overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De man stak volgens zijn buurjongen ieder jaar zoiets af. "Het ziet er ook best wel mooi uit. Alleen deze keer niet."

Vuurwerkdode in Swifterbant

Voor de buurtbewoners wordt het nooit meer een Oud en Nieuw zoals ze gewend zijn, zegt burgemeester Aat de Jonge. Zeker niet voor de vrouw en twee kinderen van het slachtoffer, die vlak bij de explosie stonden. Zij raakten niet gewond.

De burgemeester sprak vanavond met ooggetuigen en omwonenden. Voor hen is ook slachtofferhulp geregeld.

Wij vertellen hun dat ze een normale reactie hebben op een abnormale gebeurtenis.

Marjolein Aelberts, Slachtofferhulp Nederland

"Je begint met luisteren", vertelt De Jonge. "Mensen hebben hun eigen ervaringen, hun eigen verhaal. Ze zitten ook vol vragen." Een vrouw vertelde hem dat ze zich afvroeg of ze nog wel door de straat kon lopen waar het slachtoffer had gelegen. "Beeld je dat eens in: dat is verschrikkelijk."

De buurtbewoners konden hun verhaal kwijt tijdens een bijeenkomst in een kerkgebouw in het dorp. "Mensen die zoiets is overkomen, vinden het over het algemeen fijn om met andere ooggetuigen te zijn", zegt Marjolein Aelberts, hoofd algemene dienstverlening van Slachtofferhulp Nederland. Haar medewerkers waren vanavond in Swifterbant.

"Ze reageren natuurlijk emotioneel: ze kunnen huilen, of zelfs kwaad worden. Wij vertellen hun dat ze een normale reactie hebben op een abnormale gebeurtenis." De hulpverleners richten zich op de weerbaarheid van de mensen. "Die kunnen veel meer hebben dan ze denken", zegt Aelberts. "Als je dat aan mensen kunt vertellen, komt er rust. Dan kunnen ze hun dagelijks leven weer oppakken en beginnen met de ingrijpende gebeurtenis te verwerken."

De mensen in de buurt staan schouder aan schouder.

Burgemeester Aat de Jonge

De hulpverleners proberen ook een inschatting te maken wie er binnen een paar weken weer bovenop is en wie er mogelijk meer hulp nodig heeft. "In dat laatste geval noteren we een naam en doen we ze later een aanbod. Dan ga je een heel ander traject in."

Swifterbant is volgens de burgemeester een hechte gemeenschap. Mensen kennen elkaar en zeggen elkaar gedag. "Dat merk je nu ook. De mensen in de buurt staan schouder aan schouder. Ze zijn er echt voor elkaar, dat is hartverwarmend om te zien."

De vragen van de bewoners kon de burgemeester vanavond niet allemaal beantwoorden. De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het vuurwerkongeluk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl