NOS Wielrennen Aangepast

Boogerd is terug: wordt nog steeds gekloot en Froome doet mee

ANP Kippa

De blaren zijn weg. Zijn schorsing zit erop. En dus pakt Michael Boogerd vanaf vandaag zijn rol van ploegleider bij Roompot weer op. "Het waren niet de twee slechtste jaren van mijn leven. Het voelde niet als gevangenisstraf."

Vreemd was het wel voor Boogerd. Twee jaar lang mocht hij zich niet vertonen in de wielerwereld, laat staan werkzaamheden uitvoeren bij de Nederlandse ploeg.

"Het voelt heel apart als je niet welkom bent. Mijn zoon vindt het leuk om naar een wielerkoers te gaan, om als publiek langs de kant van de weg te staan, maar dat werd niet eens op prijs gesteld door de UCI. Dus dan doe je het niet."

'Er wordt nog altijd gekloot, Froome doet daar aan mee'

Boogerd keert terug in een wielerwereld die nog altijd wordt beheerst door dopingperikelen. Chris Froome leverde in de Vuelta nog een positieve test in op het middel salbutamol. Boogerd heeft een duidelijke mening over de Britse Tourwinnaar.

"Ik ben sowieso nooit een heel groot fan geweest van Froome. Ik vind het geen attractieve renner. Hoe ik ernaar kijk? Ik ben heel erg verbaasd hoe de reacties zijn. Hoe naïef bepaalde media of volgers dit opvatten..."

Er wordt nog altijd gekloot. En Froome doet daar ook gewoon aan mee.

Michael Boogerd over de wielerwereld

De 45-jarige oud-renner had al niet de illusie dat er een volledig schoon peloton was. "Ik heb nooit geloofd dat na Armstrong en na Boogerd in één keer al het rotte uit de sport was. En dat het daarna allemaal heilige bonen zijn."

"Dat blijkt ook wel. Dat er nog altijd wordt gekloot. Er zijn regels en binnen die regels wordt de grens opgezocht. Froome doet daar ook gewoon aan mee. Ik ben daar niet heel verbaasd over."

Sky in 2010: het kwijl droop ervanaf

"Ik heb laatst even terug zitten kijken hoe er werd geschreven over Sky, hoe ze binnenkwamen in het peloton in 2010. Nou, daar droop het kwijl vanaf, zeg maar. Dit is de ploeg, ze gaan het helemaal anders doen."

Boogerd: "De mensen die dat toen schreven, branden ze nu helemaal tot de grond af. Ik kan wel begrijpen dat mensen nu zeggen: oh, daar gaan we weer. Maar voor mij is het geen verrassing."

Biecht

Nog even terug in de tijd. In maart 2013 biechtte Boogerd op doping te hebben gebruikt tijdens zijn carrière als profwielrenner. Daarop volgde niet meteen actie vanuit de UCI. Boogerd informeerde zelf maar eens of hij nog een keer zou worden gestraft en dit gebeurde uiteindelijk in 2015.

2013: Boogerd bekent dopinggebruik

Hij moest zijn werkzaamheden bij Roompot ("toch een beetje mijn kindje") stopzetten. "Ik ben bij de oprichting (in 2013, red.) heel nauw betrokken geweest. En daar word je bruut uit getrokken. Ik kijk er nu heel erg naar uit om weer aan de gang te gaan."

Boogerd nam het zekere voor het onzekere en onderhield nauwelijks contact. "Ik heb echt besloten voor mezelf om afstand te nemen. Ik wilde niet dat ze me konden betrappen op een misdrijf, dat ze me nog eens twee jaar erbij zouden geven."

Boogerd: het voelde niet als gevangenisstraf

Hij weet als ervaringsdeskundige hoe makkelijk een renner vals kan spelen. "Hoe ik ga voorkomen dat Roompot zo in het nieuws gaat komen als Sky? Nou, je kan er nooit honderd procent garantie op geven. Als een renner bij mij op een gekke dag een slaappil neemt en hij neemt er twee glazen wijn bij, dat kan ik niet voorkomen", refereert Boogerd aan de situatie bij Lotto-Jumbo vorige week.

"Je kunt ook nooit uitsluiten dat een renner drie puffies te veel neemt. Je kunt het nooit helemaal uitsluiten dat een renner iets doet wat niet mag."

STER reclame