De Turkse president Erdogan AFP

Anderhalf jaar na de mislukte coup tegen president Erdogan hebben de Turkse autoriteiten opnieuw duizenden mensen in overheidsdienst ontslagen omdat ze banden zouden hebben met terreurorganisaties. Volgens een officiële mededeling van de overheid gaat het om 2756 militairen, leraren en ambtenaren bij ministeries.

Ze zouden lid zijn van of sympathiseren met 'organisaties die de nationale veiligheid ondermijnen'. Sinds de mislukte coup van juli vorig jaar zijn 50.000 Turken gearresteerd en 150.000 uit hun functie gezet om dezelfde reden. De autoriteiten richten zich specifiek tegen de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen, die de coup beraamd zou hebben.

Gülen ontkent een rol in de samenzwering te hebben gespeeld. Hij woont in de VS, en de Amerikaanse justitie gaat niet in op het Turkse verzoek om hem uit te leveren.

De Turkse regering verdedigt de arrestaties en massa-ontslagen met een verwijzing naar de ernst van de poging tot machtsovername, waarbij 240 doden vielen. Enkele Europese landen en ook mensenrechtenorganisaties noemden de maatregelen disproportioneel en verdenken president Erdogan ervan de coup te misbruiken om tegenstanders uit te schakelen.

STER reclame