Turkije schorst kwart van zijn diplomaten na mislukte staatsgreep
De Turkse regering heeft opnieuw een groot aantal diplomaten geschorst. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat sinds de staatsgreep een kwart van de Turkse diplomaten op non-actief is gezet.
Wat voor diplomaten er zijn geschorst, is niet duidelijk. Van veel diplomaten wordt onderzocht wat hun betrokkenheid was bij de couppoging.
Minister Cavusoglu van Buitenlandse Zaken zegt dat de schorsing gebaseerd is op "serieuze documenten" waarbij de diplomaten in verband worden gebracht met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.
Volgens president Erdogan zit Gülen achter de coup van vorig jaar in Turkije. De coupplegers zouden lid zijn van zijn beweging. Gülen zelf woont in de Verenigde Staten.
Asiel in Duitsland
Na de mislukte coup hebben bijna tweehonderd Turken met een diplomatiek paspoort asiel gekregen in Duitsland. Het is niet duidelijk of alle geschorste diplomaten nu hun diplomatieke paspoorten hebben moeten inleveren.
Sinds de mislukte staatsgreep zijn in Turkije in totaal zo'n 50.000 mensen opgepakt die ervan worden beschuldigd aanhangers van Gülen te zijn. Nog eens 150.000 mensen zijn op non-actief gesteld. Onder hen zijn onder meer ambtenaren, rechters, militairen, journalisten en politieagenten.