
103 generaals opgepakt, 9000 ontslagen na Turkse couppoging
Turkse aanklagers zijn begonnen met het ondervragen van 27 generaals die zijn opgepakt na de mislukte couppoging van afgelopen vrijdag. Volgens Turkse staatsmedia wordt ook de verdachte coupleider verhoord. Er zijn in totaal 103 generaals en admiraals opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de couppoging.
Sinds de mislukte staatsgreep heeft het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken al bijna 9000 mensen op non-actief gesteld. Het gaat vooral om politiemensen: 7899 van hen moesten hun insigne en wapen inleveren, waarna zo goed als zeker ontslag volgt. Verder zijn nog 614 mensen van de marechaussee, 30 provinciale gouverneurs en 47 districtsgouverneurs uit hun functie gezet.
Volgens correspondent Kees Elenbaas komt dat aantal van 9000 bovenop de 6000 coupplegers, militairen en mensen uit het justitieapparaat die zijn opgepakt. "Dus we hebben het in totaal over 15.000 mensen die door de Turkse regering zijn 'gezuiverd' sinds het begin van de couppoging." Zaterdag werd al bekend dat ook ruim 2700 rechters op non-actief zijn gesteld.
De duizenden ambtenaren zijn vermoedelijk geschorst, ontslagen of opgepakt, omdat ze volgens de regering-Erdogan aanhangers van de Gülen-beweging zijn. Volgens president Erdogan waren de coupplegers lid van de "parallelle staat", die geleid wordt door de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.
Schoonmaakactie
Volgens Kees Elenbaas breidt Erdogan zijn schoonmaakactie nu uit. Dat er nu ook duizenden politieagenten zijn geschorst noemt hij opmerkelijk. "Tot nu toe ging Turkije ervan uit dat de politie wel voor honderd procent trouw was aan de regering, maar daar lijken ze nu dus niet meer zo zeker van. Waarschijnlijk vermoedt Erdogan dat er onder de agenten ook Gülen-aanhangers zijn."
Verschillende Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn bang dat president Erdogan de mislukte staatsgreep misbruikt, onder wie ook minister Koenders. Volgens hen wil Erdogan met de duizenden arrestaties binnen overheidsinstanties zijn macht verder uitbreiden.
Vanochtend opende een militair nog het vuur buiten een rechtbank in de hoofdstad Ankara. Daarbij zijn geen gewonden gevallen en de schutter is opgepakt.
Meer dan 3600 boetes voor schenden avondklok, 25 aanhoudingen
De opgepakte mensen weigerden te vertrekken of pleegden openlijk geweld, zegt de politie.
Groepjes demonstranten toch in Amsterdam en Eindhoven, ondanks verbod
In beide steden houdt de gemeente rekening met anti-coronamaatregeldemonstraties. Mensen zouden wapens willen meenemen en bereid zijn geweld te plegen.
- liveblog
De Jonge: brand Urk gaat alle perken te buiten • Duizenden boetes sinds gisteravond
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 24 januari.