Aanhangers van de Turkse president Erdogan bij de rechtszaak tegen de coupplegers die hem wilden vermoorden
NOS NieuwsAangepast

41 coupplegers krijgen levenslang voor moordpoging op Erdogan

Een Turkse rechtbank heeft 43 coupplegers schuldig bevonden aan poging tot moord op president Erdogan tijdens de mislukte staatsgreep van vorig jaar. 41 verdachten krijgen een levenslange gevangenisstraf. Zij waren volgens de rechtbank betrokken bij een aanval op een resort in de badplaats Marmaris, waar Erdogan verbleef.

Bij de gewelddadige actie werd een raket gebruikt en gooiden de belagers met handgranaten. De coupplegers doodden twee politieagenten. De president had zich voor de aanval uit de voeten gemaakt.

In totaal worden in deze zaak 47 verdachten, onder wie een groot deel voormalige militairen, berecht voor poging tot moord, schending van de grondwet en misdaden tegen de staat. Eén van de verdachten is vrijgesproken, drie andere moeten hun straf nog horen omdat zij in het buitenland verblijven.

Gülen ook verdachte

In heel Turkije vielen om en nabij de 250 doden tijdens de mislukte coup op 15 juli vorig jaar. De Turkse overheid houdt de geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor het beramen van de staatsgreep. Duizenden veronderstelde aanhangers, 'Gülenisten', zijn opgepakt of ontslagen. Gülen, die in de Verenigde Staten woont, ontkent betrokkenheid bij de coup.

In het proces over de mislukte moordaanslag is Gülen ook een van de verdachten. Hij wordt apart berecht. Turkije wil Gülen, die Erdogan nota bene ooit heeft geholpen aan de macht te komen in Turkije, op eigen grond berechten, maar de Verenigde Staten hebben verzoeken tot uitlevering niet gehonoreerd.

'Geen eerlijk proces'

De veroordeelden zelf zeggen dat ze geen eerlijk proces hebben gekregen. "Zij noemen zich een schakel in een oorlog die door partijen boven hen is gevoerd", zei NOS-correspondent Lucas Waagmeester in het radioprogramma Nieuws en Co. "Een van de verdachten noemde zichzelf het geplette gras na een gevecht van twee olifanten."

Overigens staat een groot deel van de Turkse bevolking achter de vervolging. "De coup was een zeer grove misdaad. Er zijn bombardementen uitgevoerd. Coupplegers hebben geschoten op menigten", aldus Waagmeester. "Deze mensen hebben daaraan meegedaan. Veel Turken vinden het ongeloofwaardig dat de veroordeelde militairen niet hebben geweten dat ze deelnamen aan een gewelddadige actie tegen de Turkse bevolking."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl