1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Bosbrand Thomas grootste ooit in Californië

De Californische bosbrand 'Thomas', die twee mensen het leven kostte, is de grootste bosbrand ooit gemeten in de Amerikaanse staat. Gisteren kon de brand na bijna drie weken tijd worden bedwongen.

Het vuur heeft in die relatief korte tijd een gebied van 1106 vierkante kilometer verwoest, een gebied iets kleiner dan de provincie Utrecht. Dat is net iets meer dan het vorige record uit 2003. Bij die bosbrand, genaamd Cedar, kwamen vijftien mensen om.

  • EPA
  • AFP
  • EPA
  • EPA
  • AFP

De branden worden Thomas genoemd, naar de plek waar ze ontstonden: het Thomas Aquinas College bij Santa Paula. In de eerste negen uur verspreidde de brand zich over ruim 125 vierkante kilometer, de oppervlakte van de stad Breda. Er werd veel schade aangericht in de districten Ventura en Santa Barbara. Inwoners van de gelijknamige stad werden eerder verzocht een veilig heenkomen te zoeken.

Thomas heeft meer dan duizend gebouwen in de as gelegd, waaronder 750 huizen. Een burger en een brandweerman kwamen om. De bosbrand was zo vernietigend vanwege de aangewakkerde noordenwind en de extreem lage luchtvochtigheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl