Dave Murray loopt met zijn vrouw op de plek waar ooit zijn huis stond
NOS NieuwsAangepast

Verwoestende branden Californië vagen '25 jaar herinneringen weg'

De brandweer heeft de natuurbranden in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië nog altijd niet onder controle. Het vuur heeft meer dan 400 huizen verwoest en volgens de LA Times is een vrouw van 70 omgekomen, toen ze op de vlucht was voor de branden.

Honderdduizenden mensen moesten noodgedwongen hun huis verlaten. Inmiddels keren veel van hen weer terug, maar van sommige woningen is niet veel meer over. Ook het huis van de 53-jarige Dave Murray is door het vuur verwoest. "Het is heel onwerkelijk."

Slachtoffers verwoestende bosbranden Californië keren terug

Murray verliet met zijn vrouw en drie kinderen zijn huis in de stad Ventura toen het vuur te dichtbij kwam. "We moesten alles in het donker bij elkaar grijpen, want er was geen elektriciteit meer. We zagen alleen de oranje gloed op de heuvel. Toen wist ik dat ons huis in vlammen op zou gaan."

Terwijl hij naar de puinhoop kijkt, op de plek waar ooit zijn huis stond, is Murray nog altijd vol ongeloof. "Ik ben geschokt. 25 jaar aan herinneringen. Niemand kan zich voorstellen hoe het is om je huis in vlammen op te zien gaan", vertelt Murray. "Je gelooft gewoon niet dat dit jou overkomt. Jouw spullen, jouw kostbaarheden die in puin veranderen."

  • Reuters
    Het vuur heeft in Californië hele woonwijken verwoest
  • Reuters
    De brandweer heeft moeite het vuur onder controle te krijgen

De 38-jarige brandweerman Richie Fredell is ook zijn huis kwijt door het vuur. Doordat hij nu zelf getroffen is, kijkt hij heel anders naar zijn eigen werk. "De eerste nacht van de branden was ik aan het werk. Ik zag hoe huizen werden platgebrand. Dan heb je wel medelijden met die mensen, maar je hebt er geen persoonlijke connectie mee. Tot zoiets je zelf overkomt."

Het was voor Fredell een enorme klap toen hij zag dat zijn huis er niet meer stond. "Ik kan me alleen herinneren dat ik begon te trillen toen ik zag dat mijn huis weg was. Ik was geschokt."

Voorlopig nog niet geblust

De verwachting is dat de branden voorlopig nog niet geblust zijn. Vrijdag is de wind gaan liggen waardoor de brandweer het vuur op sommige plekken meer onder controle kon krijgen. Maar zondag gaat het weer harder waaien en is de brandweer bang dat het vuur zich toch weer verder gaat verspreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl