Nelson Mandela in 2005
NOS NieuwsAangepast

VN eert 100ste geboortejaar Mandela met vredesconferentie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft besloten om het jaar dat Nelson Mandela 100 zou zijn geworden te eren met een bijeenkomst over wereldvrede. Die wordt gehouden aan de vooravond van de jaarlijkse ontmoeting van wereldleiders in New York, die volgend jaar september op de agenda staat.

In de resolutie die gisteren werd aangenomen staat dat tijdens de Nelson Mandela Peace Summit verschillende hooggeplaatste VN-functionarissen een speech zullen houden, net als de voorzitter van de Afrikaanse Unie en verschillende VN-leden. De resolutie prees de inzet van Mandela voor rassenrelaties, mensenrechten, verzoening, gendergelijkheid en zijn oplossingsgerichtheid.

Mandela werd geboren op 18 juli 1918. Hij overleed op 5 december 2013 in Johannesburg. In 2009 riep de Algemene Vergadering zijn geboortedag uit tot de Internationale dag van Nelson Mandela. De VN vraagt mensen om ieder jaar op 18 juli iets te doen voor hun gemeenschap dat een verschil maakt, om zo de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder te eren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl