Droom Cummings en MTN komt uit

Deelname aan de Tour de France was al een droom voor de kleine Afrikaanse ploeg MTN-Qhubeka. Maar de Brit Stephen Cummings zorgde in de veertiende etappe voor een sensatie door de betere klimmers te verrassen in Mende. "Dit is een droom." Hij bezorgde MTN de eerste ritzege in een grote ronde. En dat ook nog op Nelson Mandela-dag.

Hij was net als zijn ploeggenoten met een oranje helm gestart. Het was een kleine geste om op deze internationale Mandela-dag stil te staan bij het leven van de voormalige president van Zuid-Afrika. Het doel van Cummings? Meezitten in de ontsnapping.

Zijn missie was al vrij snel geslaagd. Met nog honderd kilometer te gaan had zich een groep van twintig renners gevormd die zou gaan strijden om dagsucces. "Ik bleef rustig. FDJ controleerde de boel." Het was voor Cummings zaak te wachten op de slotklim.

"Ik wist dat ik niet de sterkste klimmer was", erkende Cummings na afloop. "Het zou lastig worden." Maar de Brit bleef zijn eigen tempo rijden achter klimgeiten als Thibaut Pinot, Romain Bardet en Rigoberto Urán. 

Met nog twee kilometer te gaan, zat het steilste stuk erop en volgde een afdaling richting finish. Op dat stuk kreeg Cummings de twee Fransen weer in het zicht. "Ik zag dat Pinot nogal rustig door de bochten ging. Ik nam alle risico's."

Hij zoefde voorbij het Franse duo, sloeg een gaatje en zorgde zo voor feest in de MTN-bus.

STER reclame