In Zuid-Afrika wordt vandaag stilgestaan bij de dood van Nelson Mandela. De oud-president overleed vandaag een jaar geleden na een lang ziekbed.

Bij een bronzen standbeeld van Mandela in de hoofdstad Pretoria legde zijn vrouw Graça Machel een bloemenkrans. In een toespraak die ze daar hield, zei ze dat Mandela uiteindelijk "vredig is heengegaan".

"Madiba vond het fijn dat hij de laatste jaren van zijn leven de spil van de familie heeft kunnen zijn. Dat hij zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen nog heeft kunnen omhelzen."

Gevangenis

Bij de ceremonie was onder meer Ahmed Kathrada aanwezig, met wie Mandela jarenlang in de gevangenis zat. Ook Mandela's familieleden en zijn advocaat bezochten de plechtigheid.

In Zuid-Afrika zijn er de hele dag herdenkingen ter ere van de sterfdag van Mandela. Ook in Mandela's geboortedorp Qunu wordt een ceremonie gehouden. 

De huidige president van Zuid-Afrika Jacob Zuma stond vanuit China stil bij de dood van Mandela. In een toespraak tijdens een universiteitsbezoek in Peking roemde hij onder meer de kwaliteiten van Mandela als wereldburger.

Apartheid

Mandela was het boegbeeld van de strijd tegen apartheid. Na een gevangenisstraf van bijna dertig jaar werd hij in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Deze functie bekleedde hij vijf jaar lang. Na zijn presidentschap zette Mandela zich ook in voor de strijd tegen aids en bemiddelde hij bij conflicten.

Zijn laatste publieke optreden was tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika, waar hij voorafgaand aan de finale een ereronde maakte in het stadion.

STER reclame