Politie en brandweer oefenden vorige week in Alphen aan den Rijn voor de komende jaarwisseling. Daarbij werd door 'relschoppers' ook met vuurwerk naar de politie gegooid ANP

De politie wil mensen die tijdens de jaarwisseling vuurwerk gooien naar agenten of andere hulpverleners strenger bestraffen. De politie en het Openbaar Ministerie in Oost-Nederland nemen als uitgangspunt dat poging tot doodslag ten laste wordt gelegd.

De politie pleit er naast een algeheel verbod op knalvuurwerk al langer voor om het gooien van vuurwerk structureel te zien als poging tot doodslag. Iedere jaarwisseling worden agenten, brandweermensen of ambulancepersoneel ergens wel bestookt met vuurwerk.

Vooral illegaal vuurwerk, zoals cobra's, wordt gezien als levensgevaarlijk. Politiechef Oscar Dros van Oost-Nederland zegt dat het bezit en afsteken van de "explosieven" niet meer valt onder de noemer jeugdig kattenkwaad. "De explosieve kracht van illegaal vuurwerk is de afgelopen jaren hand over hand toegenomen. Het woord 'vuurwerk' klinkt mij te onschuldig. Wat mij betreft spreken we voortaan over heuse granaten."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) bestempelde Oud en Nieuw onlangs nog tot het gevaarlijkste moment van het jaar. Jaarlijks belanden zo'n 500 mensen op de eerste hulp en zijn er zo'n 11.000 incidenten. De OVV pleitte ook voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.

STER reclame