Een staalbewerker aan het werk in een fabriek van Thyssenkrupp.
NOS Nieuws

Nederlandse bonden eisen baangarantie van ThyssenKrupp, zoals Duitse collega’s

Werknemers van metaalbedrijf ThyssenKrupp in Duitsland hoeven voorlopig niet bang te zijn voor gedwongen ontslagen. Bonden hebben met het bedrijf een akkoord bereikt waarin ze nog negen jaar garantie op een baan hebben.

In september kondigde het Duitse bedrijf een fusie aan met het Indiase Tata Steel, waar de hoogovens in IJmuiden onderdeel van uitmaken. Daarbij zouden de komende jaren verspreid over de twee bedrijven 4000 banen verdwijnen in heel Europa. Ook Nederlandse werknemers van Tata hangt dus ontslag boven het hoofd.

In het akkoord dat nu bereikt is, belooft ThyssenKrupp het Duitse personeel nog werk tot 30 september 2026. Er zullen wel 2000 banen verdwijnen, maar dan bijvoorbeeld via natuurlijk verloop in plaats van gedwongen ontslagen.

'Betekent nog niets'

Nederlandse vakbonden eisen voor het Nederlandse personeel van Tata Steel tien jaar baangarantie, en rekenen nu in elk geval op negen. "Het zou heel raar zijn als we straks één bedrijf zijn, maar verschillende voorwaarden krijgen", zegt een bestuurder van FNV.

Toch rekenen ze zich nog niet rijk. "Voor de werknemers in Nederland betekent dit Duitse akkoord nog eigenlijk niks", aldus de FNV-bestuurder.

Meer acties gepland

Naast de baangarantie heeft ThyssenKrupp ook beloofd dat veel fabrieken in Duitsland openblijven. Ook wil het bedrijf ten minste 400 miljoen euro per jaar in de vestigingen blijven investeren.

In Nederland liggen er ook andere eisen op tafel, benadrukt CNV. Zoals meer inspraak, onder andere in wat er met schulden en winst gebeurt. "ThyssenKrupp wil bijvoorbeeld minder staal maken, en zich meer richten op producten als trappen en liften. In IJmuiden wordt wel veel staal gemaakt, en veel geïnvesteerd in onderzoek. Dat moet hier blijven."

Afgelopen woensdag protesteerden duizenden werknemers van Tata tegen de fusie. FNV benadrukt dat de bond nog niet is uitgenodigd voor onderhandelingen met het bestuur van het bedrijf. De bond laat weten dat er acties in de tweede helft van januari volgen als er niets verandert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl