Tata Steel Nederland bang voor toekomst van het bedrijf
De directie van Tata Steel Nederland maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het staalbedrijf in IJmuiden. Dat is vanwege de afspraken die gemaakt worden over de fusie tussen Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp. Daarin wordt geen rekening gehouden met eisen van de Nederlandse tak van het bedrijf, zo blijkt.
De directie baseert zich op afspraken tussen het moederbedrijf en ThyssenKrupp, die ze heeft ingezien.
Verlies zeggenschap
Zo zou Tata Steel Nederland zeggenschap verliezen over geld dat hier wordt verdiend. Daarnaast zou een deel van de schulden van Tata Steel Europe op de balans van de Nederlandse tak van het bedrijf dreigen te worden gezet.
De centrale ondernemingsraad zei eerder vandaag te vrezen dat er meer banen dan gepland bij de fusie verdwijnen. De directie zegt nu dat ze de zorgen van de OR deelt.
Duizenden banen
Thyssenkrupp en Tata Steel kondigden in september al aan dat er in heel Europa de komende jaren 4000 banen verloren gaan: 2000 bij de productietak en 2000 bij de administratieve tak, gelijk verdeeld over de twee bedrijven. Maar volgens de ondernemingsraad van TSN zouden dat er 1000 tot 1500 meer kunnen zijn.
De Nederlandse directie van het bedrijf zit niet aan tafel bij de onderhandelingen, maar zegt zich hard te blijven maken voor de belangen van TSN en belanghebbenden. In Nederland werken 10.000 mensen voor Tata Steel.
'Dan nemen de banken het over'
"We waren al tegen de fusie, dat zijn we nu helemaal", zegt Aad in 't Veld van vakbond FNV Metaal. Hij vermoedt dat er nu ook functies naar lagelonenlanden worden verplaatst. "Dat project zit al een tijdje in de pijplijn. Een inkoopafdeling kun je ook in India plaatsen."
FNV wil dat Tata Steel Nederland in eigen land de baas blijft, en dat de winst die het goedlopende bedrijf hier maakt terugvloeit naar de vestiging in IJmuiden. "Als hier schulden bij gestopt worden, loop je het risico dat op een gegeven moment de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Dan nemen de banken het bedrijf over."
De vakbond zegt nauw samen te werken met de OR en houdt eind deze maand een ledenvergadering. Met de eisen die daar uit komen zal de FNV verder onderhandelen met Tata Steel. In 't Veld: "Als er dan niets verandert, volgen er acties."
CNV vakmensen: gedwongen ontslagen kunnen niet
Ook CNV vakmensen reageert strijdvaardig. CNV-bestuurder Peter Boëseken wijst op het werkgelegenheidspact dat het staalbedrijf vorig jaar sloot met de vakbonden.
"Alles wijst op vertrek van werkgelegenheid naar lagelonenlanden." De vakbond zegt het bedrijf zeker te gaan houden aan het werkgelegenheidspact.