Darreyn Smart, de zoon van Rob, wordt welkom geheten bij zijn terugkeer op het land
NOS NieuwsAangepast

Verjaagde witte boer krijgt land terug in Zimbabwe

Voor het eerst sinds het vertrek van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe krijgt een verjaagde lokale witte boer zijn land terug. De boer, Rob Smart, werd in juni verdreven door de oproerpolitie. De terugkeer van Smart wordt gezien als een belangrijke breuk met het beleid van de oud-president.

Landbouwgrond is een politiek gevoelig onderwerp in Zimbabwe. Onder het koloniale bewind hadden witte boeren zich een onevenredig groot deel van landbouwgrond toegeëigend.

Mugabe liet vanaf 2000 veel land van witte boeren afpakken. Van de ongeveer 4500 witte boeren zijn er zeventien jaar later nog maar een paar honderd over. Minder dan 1 procent van de bevolking in Zimbabwe is wit.

Toegezongen

Mugabes opvolger Mnangagwa, heeft zich persoonlijk hard gemaakt voor Smart. Mnangagwa zegt al langer dat de illegale inbeslagnames op moeten houden. Hij wil op die manier de zwakke economie van Zimbabwe, die sterk afhankelijk is van de landbouw, uit het slop trekken.

Op het land werd Smart opgewacht door een deel van de lokale bevolking en zwarte arbeiders die voorheen voor hem werkten. "We komen ons land terugnemen", zong een deel van hen terwijl hij het land op reed. Het land was sinds 1932 in handen van de familie van Smart.

'De hele gemeenschap heeft profijt van meneer Smart'

De Commerciële Landbouwersbond (CFU), die vooral witte boeren vertegenwoordigt, spreekt later met de minister van Landbouw. De vice-voorzitter van de bond zegt dat het erop lijkt dat de regering de wederopbouw van de Zimbabwaanse landbouw serieus neemt, maar hij zegt nog niet te weten wat de regering precies van plan is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl