Werkgevers: de lonen gaan al omhoog

Aangepast
Werkgeversvoorman Hans de Boer ANP

De lonen gaan al omhoog, zegt werkgeversorganisatie VNO-NCW in reactie op uitspraken van het kabinet. Dat riep de werkgevers en vakbonden op in de cao's afspraken te maken over loonstijgingen. Volgens de werkgevers wordt het kabinet op z'n wenken bediend.

Sinds 2008, toen de crisis begon, is de gemiddelde cao-loonstijging niet meer boven de 1,7 procent uitgekomen. Maar daar is nu een kentering in gekomen. Volgens de nieuwste cijfers van werkgeversvereniging AWVN komen de cao's die nu worden afgesloten voor volgend jaar op een gemiddelde stijging uit van 2,14 procent.

Extra loon

En we moeten verder kijken dan de kale cao-cijfers, stelt VNO-NCW-topman Hans de Boer. Werknemers die mobiel zijn profiteren flink van de aantrekkende economie. "Met krapte op de arbeidsmarkt zie je dat werkgevers zeggen 'Kom bij mij werken. Ik heb je nodig en ik bied je iets extra's'. Deze loonsverhoging staat los van cao."

Volgens De Boer moet je de markt rustig z'n werk laten doen: "Je kan hoog of laag springen, als de economie goed draait, komen er meer banen bij en zullen de lonen ook omhoog gaan."

Vooral in sectoren waar werkgevers staan te springen om extra mensen, stijgen de lonen flink. Deze maand kregen 6000 medewerkers in de afval-sector een nieuwe cao. In de loop van volgend jaar gaat hun loon in stapjes met 6 procent omhoog. Ook de cao voor de beveiligingsbranche gaat er volgend jaar flink op vooruit. Zo'n 5000 werknemers krijgen er volgend jaar 4 -sommigen zelfs 5 procent bij.

Nauwelijks stijging

Maar de FNV benadrukt dat er ook nog genoeg cao's zijn waar de lonen nauwelijks stijgen. "Op sommige plekken wordt per medewerker honderdduizend euro winst gemaakt en staat er maar 1 procent loonsverhoging tegenover. Dat is echt onacceptabel", zegt FNV-voorzitter Han Busker.

VNO-NCW geeft toe dat niet in alle sectoren de lonen omhoog gaan. "De ene sector kan het beter hebben dan de ander en ook kan het verschillen per regio."

De vakbonden houden voet bij stuk. In de onderhandelingen met de werkgevers aan de cao-tafels zullen ze in blijven zetten op een loonsverhoging van 3,5 procent. "Dat is een looneis die we komende tijd dan ook keihard op tafel leggen bij alle cao-onderhandelingen", zegt Busker.

Stijging cao-lonen

STER Reclame