Stijging van lonen in het verschiet

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hogere lonen in het verschiet

Het ziet ernaar uit dat de lonen de komende tijd fors zullen stijgen. Directeur Van Geest van het Centraal Planbureau zei vandaag dat de lonen volgend jaar meer omhoog gaan dan dit jaar en minister Koolmees van Sociale Zaken sprak een soortgelijke verwachting uit.

Beiden wezen erop dat de werkloosheid verder daalt en dat daardoor de arbeidsmarkt krapper wordt. Dat is vaak een aanwijzing voor hogere salarissen.

Koolmees en zijn collega Hoekstra van Financiƫn riepen vandaag werkgevers en bonden op in de cao's afspraken te maken over loonstijgingen.

Regeerakkoord

Premier Rutte pleitte op Prinsjesdag ook al voor hogere salarissen en in het regeerakkoord staat dat er "gemiddeld genomen ruimte bij bedrijven is om de lonen te laten stijgen".

Hoekstra en Koolmees benadrukten vandaag dat het kabinet niet over de afspraken tussen werkgevers en werknemers gaat. Maar volgens Hoekstra is het voor iedereen goed als er beweging in de lonen komt. "Dat is het moment dat burgers en gezinnen echt voelen dat het beter gaat met de economie."

Op wenken bediend

Koolmees voegde eraan toe dat de lonen langzaam iets aantrekken. "Maar we zijn er nog niet. Het zou goed zijn voor de Nederlandse economie en voor de portemonnee van de mensen als de werkgevers wat meer loon zouden betalen", zei hij.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW zei in een reactie op de oproep van het kabinet dat ministers op hun wenken worden bediend. "De lonen lopen alweer een tijdje op vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Maar niet alle sectoren zijn gelijk, dus zal niet iedereen dit merken in de portemonnee."

STER Reclame