'Misstanden Schaarsbergen omvangrijker dan gedacht'
De misstanden bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen zijn een stuk groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat meldt de Volkskrant op basis van een vertrouwelijk rapport van het ministerie van Defensie uit 2015, dat de krant in handen heeft gekregen.
In het rapport staat dat militairen op grote schaal drank en drugs gebruikten. Daarnaast zouden ze vrouwen van buiten hebben meegenomen naar de kazerne, die daar ook bleven slapen. In sommige gevallen ging het volgens de Volkskrant om prostituees. Verder staat in het rapport dat er voor aanzienlijke bedragen aan materiaal werd vernield en gestolen van Defensie.
Generaal Ron Smits van de Luchtmobiele Brigade zegt in de krant dat er naar aanleiding van het rapport maatregelen zijn genomen om nieuwe misstanden te voorkomen.
"Iets niet goed in cultuur Schaarsbergen"
Volgens de vakbond voor burger- en militair defensiepersoneel zijn er nog altijd misstanden in de kazerne in Schaarsbergen. Voorzitter Jean Debie van de bond noemt de toestanden daar schrijnend. Nog steeds worden daar mensen vernederd en gediscrimineerd, zei Debie in het NOS Radio 1 Journaal. Debie ontving meldingen van misstanden, mishandelingen en vernederingen die dit jaar en vorig jaar plaatsvonden.
Zo wordt de 'sla-helm' nog altijd gebruikt. In sommige gevallen moet iemand die een fout gemaakt heeft zo'n helm opzetten. Hij wordt dan vervolgens op zijn hoofd geslagen.
Debie vindt dat er onvoldoende militaire professionaliteit is in Schaarsbergen, gezien het feit dat sommige leden van luchtmobiele brigade neerkijken op andere militairen. Hij heeft wel vertrouwen in generaal Smits, maar concludeert tegelijkertijd dat de maatregelen in Schaarsbergen nog geen effect sorteren. "Er is iets niet goed in de cultuur in Schaarsbergen", zegt Debie.
Hij maakte ook melding van een incident bij de kazerne van de luchtmobiele brigade in Assen. Een vrouw zou daar zijn mishandeld door militairen die xtc gebruikten.
Ontgroening
Begin vorige maand werd via de Volkskrant bekend dat drie militairen in 2014 waren vertrokken bij hun eenheid in Schaarsbergen, nadat ze slachtoffer waren geworden van onder meer aanranding, verkrachting en afpersing. Een deel van de misstanden zou zijn gebeurd in het kader van ontgroening.
Staatssecretaris Visser noemde de misdragingen onacceptabel. Defensie is een onderzoek gestart. Verder wil Defensie niet reageren en wordt verwezen naar de woorden van generaal Smits.
Inmiddels zijn drie mensen aangehouden in het onderzoek naar de misstanden in de Oranjekazerne. Vier militairen zijn uit hun functie ontheven en intern gestraft.