Defensie onderzoekt organisatie na misstanden ontgroening
Het ministerie van Defensie laat onafhankelijk onderzoek doen naar de werkomstandigheden en het omgaan met melders en slachtoffers van misstanden.
Aanleiding is het relaas van drie militairen in de Volkskrant over aanranding, pesterijen, afpersing, mishandelingen en een verkrachting als onderdeel van een ontgroening in 2013.
Defensie zoekt uit of er naast de vier gevallen nog meer gewelddadige inwijdingsrituelen zijn geweest.
Misverstand
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris van Defensie Visser dat het nooit de bedoeling is geweest de slachtoffers onder druk te zetten om geen aangifte te doen. Er is vermoedelijk een misverstand ontstaan over een standaardformulering over geheimhouding na de interne verhoren, zegt zij.
Het Openbaar Ministerie besloot destijds geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen omdat geen van de betrokken militairen in die tijd zelf aangifte wilde doen of een verklaring wilde afleggen.
Ook zegt Visser dat het beter was geweest als de verklaringen van de slachtoffers niet zouden zijn opgeschreven door een notulist uit de betrokken compagnie van de slachtoffers, maar door een buitenstaander. De regels hierover worden aangepast.
Strafrechtelijk onderzoek
Inmiddels heeft een van de soldaten, die het ergst misbruikt en vernederd is, alsnog aangifte gedaan bij de marechaussee van ontucht, aanranding, mishandeling, afpersing, bedreiging, drugsgebruik en drugshandel, diefstal van munitie en verboden wapenbezit.
De marechaussee heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Defensie wacht de uitkomsten van dat onderzoek af. De slachtoffers worden behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen.