Staatssecretaris Visser van Defensie ANP

De nieuwe staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser (VVD), is geschokt door het bericht over de mishandeling van drie militairen op de kazerne in Schaarsbergen. De Volkskrant schreef vanmorgen dat de drie zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht.

"De rillingen liepen over mijn rug toen ik het las", zegt Visser. "Dit is niet Defensie-waardig, onacceptabel." Ze zegt dat iedereen bij Defensie recht heeft op een veilige werkomgeving.

Meldpunt en vertrouwenspersonen

De mishandelingen vonden voor een deel plaats tijdens de ontgroeningsperiode. Militaire vakbonden willen dat de inwijdingsrituelen worden afgeschaft. Zo ver wil Visser nog niet gaan.

"Als er iets mis is, moeten mensen zich veilig voelen om dat te melden." De staatssecretaris wijst erop dat de krijgsmacht al een meldpunt heeft en vertrouwenspersonen. "Maar we kijken altijd hoe het beter kan."

Diverse fracties in de Tweede Kamer hebben al om opheldering gevraagd over de misstanden bij Defensie. Coalitiepartij CDA noemt ze "zorgelijk". De PvdA wil net als de vakbond een verbod op ontgroeningen.

STER reclame