Kwaliteitskeurmerk moet mestfraude voorkomen
Boeren en mesttransporteurs gaan gezamenlijk de mestfraude aanpakken. Een kwaliteitskeurmerk moet de fraude voorkomen. Boeren en andere bedrijven binnen de 'mestketen' zonder dit keurmerk kunnen moeilijker een banklening krijgen of mest vervoeren.
Het plan is gemaakt op verzoek van minister Schouten, nadat NRC Handelsblad vorige maand had geschreven dat mestfraude aan de orde van de dag is.
Veehouders mogen maar een deel van hun varkens- en koeienmest uitrijden om ervoor te zorgen dat er niet te veel fosfaat en stikstof in de grond terechtkomen. De rest moet worden afgevoerd, maar dat gebeurt niet altijd. Dat kost namelijk 1000 euro per vracht. Samen met transporteurs en verwerkers doen veehouders alsof ze de mest vervoeren. Op papier wordt alles kloppend gemaakt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer.
Verantwoordelijkheid
Minister Schouten had de boeren en andere betrokkenen tot half december de tijd gegeven met een plan te komen. De minister is blij dat de sector nu zelf met een kwaliteitskeurmerk is gekomen. Ze noemt het een eerste stap. "Ik ben blij te zien dat zij deze verantwoordelijkheid nemen", zegt ze. De minister hoopt dat veel bedrijven het kwaliteitskeurmerk zullen ondertekenen.
Het ministerie draagt zelf ook bij aan de aanpak van de mestfraude. Zo zal het toezicht worden versterkt, worden de mestregels vereenvoudigd en krijgen frauderende bedrijven geen subsidie meer.