Joël Drommel is de gevierde man

FC Twente schakelt Ajax uit na penaltythriller

FC Twente heeft de kwartfinales van de KNVB-beker bereikt. In Enschede werd Ajax na veertien strafschoppen verslagen, nadat het na 120 minuten 1-1 was gebleven.

Dat de Amsterdammers in Enschede geen makkelijke avond zouden krijgen, bleek wel uit de cijfers. Al vijf duels op rij had Ajax niet meer gewonnen in de Grolsch Veste en ook twee weken geleden leed Ajax nog duur puntenverlies door met 3-3 gelijk te spelen.

Ajax wel op voorsprong

In een matige eerste helft, die vanwege vele overtredingen vaak stillag, was een treffer van Justin Kluivert - twee weken geleden ook al trefzeker in Enschede - het hoogtepunt.

Na ruim een kwartier kwam de vleugelspits vanaf links naar binnen en krulde de bal schitterend achter doelman Joël Drommel.

Justin Kluivert na zijn fraaie treffer in het bekerduel met FC Twente

Twente had mogelijk een strafschop verdiend na wild inkomen van Mitchell Dijks op Hidde ter Avest, maar scheidsrechter Pol van Boekel zag het door de vingers.

In de tweede helft kwam het duel meer tot leven. FC Twente kreeg kansen via Fredrik Jensen (schot) en Tom Boere (kopbal). Aan de andere kant was Ajax gevaarlijk via David Neres en opnieuw Kluivert.

Ajax laat Twente komen

Naarmate de wedstrijd vorderde, gunde Ajax het initiatief steeds meer aan de thuisploeg. Het slotoffensief van FC Twente leverde dan ook al snel kansen op voor de thuisploeg. De grootste was voor invaller Alexander Laukart, maar die stuitte op André Onana.

In blessuretijd zorgde Oussama Assaidi toch voor een verlenging. Zijn schot werd door Joel Veltman van richting veranderd, waardoor Onana op slag kansloos werd: 1-1.

• ANP
    Oussama Assaidi is de gevierde man bij FC Twente na zijn late gelijkmaker tegen Ajax
  • NOS
    Oussama Assaidi

In de verlenging bleef FC Twente de betere ploeg, al kreeg Ajax via Hakim Ziyech ook kansjes. In het tweede bedrijf had Assaidi opnieuw een fraaie knal in petto, maar Onana bracht redding.

Even later moest Twente met tien man verder, nadat Thomas Lam zijn tweede gele kaart had gekregen voor het vasthouden van Ziyech. De daaropvolgende vrije trap stichtte veel gevaar, maar Drommel wist zijn doel knap schoon te houden.

Ziyech schiet hoog over

In de noodzakelijke strafschoppenserie stopte Onana de inzet van Adnane Tighadouini, maar uitgerekend Ziyech kon zijn zenuwen niet in bedwang houden. De oud-speler van FC Twente schoot hoog over.

Zo kon Drommel de held van de avond worden door de veertiende strafschop, van Matthijs de Ligt, te keren.

Joël Drommel stopt de penalty van Matthijs de Ligt waardoor Twente verder gaat in de beker

Eerder op de avond plaatste PSV zich ten koste van VVV voor de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi. AZ ontdeed zich in extremis van Fortuna Sittard en meldt zich voor de zevende keer op rij bij de laatste acht.

Dinsdag verzekerden Willem II, SC Cambuur en PEC Zwolle zich al van de kwartfinales. Donderdag staan nog twee achtste finales op het programma: VVSB-Roda JC en Feyenoord-Heracles.