AZ viert de 0-1

AZ kruipt door het oog van de naald tegen Fortuna Sittard

AZ is woensdagavond door het oog van de naald gekropen tegen Fortuna Sittard in de KNVB-beker. De verliezend finalist van vorig jaar boog in extremis een 2-1 achterstand om naar een 2-4 zege.

De ploeg van John van den Brom keek in de 89ste minuut nog tegen een 2-1 achterstand aan, maar door doelpunten van Wout Weghorst, Alireza Jahanbakhsh en Levi Garcia in de laatste vijf minuten van de wedstrijd, verzekerden de Alkmaarders zich toch van de kwartfinales van de KNVB-beker.

AZ schoot uit de startblokken door al na twee minuten op voorsprong te komen. Weghorst volleerde de bal tegen de touwen uit een hoekschop van Teun Koopmeiners. Uit het niets kwam Fortuna vervolgens langszij via Djibril Dianessey.

Direct na rust kopte Finn Stokkers de koploper van de Jupiler League op voorsprong. De ploeg van trainer Sunday Oliseh leek de goede vorm uit de competitie vast te houden, maar het slotoffensief van AZ gooide roet in het eten voor de Limburgers.

Gelijkmaker

Na de gelijkmaker van Weghorst in de 89ste minuut, zorgde een fraaie lob van Jahanbakhsh voor opnieuw de voorsprong van AZ. Garcia maakte het feest compleet door vlak voor het eindsignaal ook nog de vierde Alkmaarse goal binnen te schieten.

Het is de zevende keer op rij dat AZ de kwartfinales heeft bereikt in de KNVB-beker. Vorig seizoen drong de Alkmaarse club door tot de finale waarin Vitesse te sterk was.

Jorrit Smeets baalde flink dat de 3-1 uitbleef voor Fortuna Sittard. "Alle koppen staan omlaag in de kleedkamer, want we hebben er hard voor gevochten. We waren zo dichtbij en je wilt je laten zien tegen zo'n ploeg. De teleurstelling is heel groot. Er verdiende in de tweede helft maar één ploeg om te winnen en dat waren wij."

Weghorst sprak van een "knotsgekke" slotfase waarin de spits een minuut voor de reguliere speeltijd de gelijkmaker binnenschoot. "Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet had gedacht dat we 'm hier met 2-4 uit zouden slepen. In het eerste half uur hebben we Fortuna weggespeeld, we waren zo veel klassen beter. Als je in die fase 0-2 maakt, was je nooit in de problemen gekomen."