NOS NieuwsAangepast

Gewonden door vechtpartijen in vluchtelingenkamp op Lesbos

In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn gevechten uitgebroken tussen Afghaanse en Arabische migranten. Een 15 mensen raakten daarbij zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Ook werden tientallen mensen door ambulancepersoneel in het kamp behandeld. Twee mensen liepen messteken op.

De gevechten duurden enkele uren. Ook werden er tenten in brand gestoken en werd de brandweer tegengehouden die de branden wilde blussen. De oproerpolitie wist met behulp van traangas een einde te maken aan de vechtpartijen. Volgens Griekse media was er sprake van "een oorlogssituatie" in het kamp. Wat de aanleiding was voor de vechtpartij is niet duidelijk.

De asieldienst is nu overbelast doordat er zoveel mensen bij zijn gekomen, dus het gaat allemaal heel langzaam.

NOS-correspondent Conny Keessen

Het kamp Moria zit, net als andere vluchtelingenkampen in Griekenland, nog altijd overvol. Er is officieel ruimte voor 2330 migranten, maar er wonen 5500 mensen. Volgens NOS-correspondent Conny Keessen zijn de voorzieningen in het kamp zeer slecht en is het er vies. "Dat veroorzaakt vaak al spanningen, maar ook het feit dat mensen hier soms maandenlang zitten om te wachten op een uitspraak in hun asielprocedure."

Kwetsbare groepen

Volgens Keessen is de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Griekenland de afgelopen maanden weer sterk toegenomen. De kampen op met name Lesbos, Chios en Samos zijn daardoor overvol geraakt.

"Geprobeerd wordt om die eilanden te ontlasten door mensen naar het vasteland over te brengen. Maar onder de EU-Turkijedeal mogen dat alleen mensen zijn die tot kwetsbare groepen behoren. De asieldienst is nu overbelast doordat er zoveel mensen bij zijn gekomen, dus het gaat allemaal heel langzaam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl