Asielzoekers in een tijdelijk tentenkamp op Samos, begin oktober
NOS Nieuws

Griekenland overweegt wintermaatregelen voor vluchtelingenkampen

De Griekse regering denkt erover noodmaatregelen te nemen om de overvolle vluchtelingenkampen op de eilanden te ontlasten en winterklaar te maken. Mogelijk worden de kampen uitgebreid. Ook wordt er gekeken naar extra huisvesting in de wintermaanden.

Sinds halverwege augustus komen er dagelijks ongeveer 200 migranten via Turkije aan op de Griekse eilanden, vier keer zo veel als eerder. De regering zegt dat de Turkije-deal niet onder druk staat, maar noemt de stijging wel zorgwekkend. Volgens de recentste cijfers zijn er zo'n 14.000 asielzoekers op de Griekse eilanden.

Vooral op de eilanden Lesbos, Samos en Chios zitten de kampen overvol. De Griekse minister van Migratie, Mouzalas, wil dat de capaciteit in vluchtelingenkamp Moria, op Lesbos, van ongeveer 2000 mensen wordt verhoogd naar 3200 mensen. Daar verblijven nu ongeveer 5000 mensen. Op Samos wil hij 500 extra plekken en op Chios 1100; net als op Lesbos onvoldoende om iedereen op te vangen.

Trage procedures

Om de kampen verder te ontlasten, overweegt Mouzalas om mensen tijdelijk op te vangen op veerboten of marineschepen. Verder vraagt hij de lokale autoriteiten of hotels in de winter open kunnen. De burgemeesters op de eilanden willen de minister maar in weinig van zijn voorstellen tegemoetkomen.

In Athene demonstreerden migranten vandaag tegen de trage procedures, waardoor ze vaak lang moeten wachten voor ze naar andere EU-lidstaten worden verplaatst. Mouzalas wil de uitzetting na een afgewezen asielprocedure versnellen door speciale uitzettingscentra op de eilanden te openen. Met die centra wil hij afgewezen asielzoekers sneller terugsturen naar Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl