NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 19/12: herdenking aanslag Berlijn en stemmen over wet-Hillen

Goedemorgen! Vandaag worden de drie dj's van radiozender 3FM voor het eerst wakker in het Glazen Huis in Apeldoorn en herdenkt Berlijn de aanslag op een kerstmarkt van precies een jaar geleden.

De oostelijke helft van het land moet het vandaag doen met veel bewolking en soms ook motregen. In het westen is er soms zon. Het wordt 5 tot 8 graden.

Het wordt vandaag tussen 5 en 8 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• In Berlijn wordt de aanslag op een kerstmarkt van een jaar geleden herdacht. De Tunesiër Anis Amri reed op 19 december 2016 met een vrachtwagen in op het publiek. Twaalf mensen kwamen om, tientallen andere bezoekers raakten gewond.

• De Hoge Raad bepaalt of de rechtszaak tegen de Zes van Breda over moet. Die draait om de roofmoord op een Chinese restauranthoudster in 1993. Drie mannen kregen tot tien jaar gevangenisstraf en drie vrouwen tot twee jaar cel. Nu zijn er twijfels of zij wel terecht zijn veroordeeld.

• En vanavond is het weer tijd voor het jaarlijkse Sportgala in de RAI in Amsterdam. Tijdens het gala worden de beste sporters en sportploegen van Nederland gekozen. Het NOC*NSF Sportgala is vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1.

• De Eerste Kamer stemt vandaag over wet-Hillen. Eind november besloot de Tweede Kamer al om het belastingvoordeel voor mensen die hun hypotheek bijna helemaal of helemaal hebben afgelost, geleidelijk te laten verdwijnen.

Wat heb je gemist?

In een opiniestuk in The Wall Street Journal schrijft de veiligheidsadviseur van president Trump dat Noord-Korea achter de verspreiding van het WannaCry-virus zit, waarmee in het voorjaar onder meer computersystemen van ziekenhuizen werden aangevallen. Hij zegt dat hij zijn bewering baseert op bewijs dat is geleverd door onder meer de Britse regering en computergigant Microsoft.

Ander nieuws uit de nacht:

• Bij een treinongeluk in de Amerikaanse staat Washington zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Gisteren ontspoorde tussen de steden Olympia en Tacoma een trein, waardoor deze van een spoorviaduct op een autosnelweg viel.

• Het aantal internationale migranten is sinds 2000 met bijna 50 procent toegenomen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties leven op dit moment 258 miljoen mensen in een ander land dan waar ze geboren zijn.

'Appongeluk' is verkozen tot het woord van het jaar. 'Fipronilei' (met het pesticide fipronil besmet ei) en 'regenboogtaal' (genderneutrale taal) werden in de verkiezing tweede en derde.

En dan nog dit:

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Titanic uitkwam. De film over het onzinkbare passagiersschip dat in 1912 op een ijsberg voer en zonk. Meer dan 1500 passagiers kwamen om het leven.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl