Computergebruikers die getroffen waren, kregen de mededeling dat ze moesten betalen
NOS NieuwsAangepast

VS beschuldigt Noord-Korea openlijk van verspreiding WannaCry-virus

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea voor het eerst openlijk beschuldigd van de verspreiding van het WannaCry-virus, waarmee in het voorjaar onder meer computersystemen van ziekenhuizen werden aangevallen. In een opiniestuk in The Wall Street Journal schrijft Tom Bossert, Trumps veiligheidsadviseur dat Noord-Korea achter de cyberaanval zit.

"De aanval was wijdverspreid en kostte miljarden. Noord-Korea is hier rechtstreeks verantwoordelijk voor", zegt Bossert. Hij zegt dat hij zijn bewering baseert op bewijs dat is geleverd door onder meer de Britse regering en computergigant Microsoft.

Volgens Bossert zal de Amerikaanse regering de druk op Pyongyang blijven opvoeren om de Noord-Koreaanse cyberaanvallen te beteugelen. Of er directe maatregelen worden genomen, is niet bekend.

Noord-Korea ontkent elke betrokkenheid bij de verspreiding van het virus. Het land werd wel al snel genoemd als mogelijke verspreider, maar was nog niet officieel beschuldigd.

Gijzelsoftware

Afgelopen voorjaar werden verschillende ziekenhuizen in Groot-Brittannië stilgelegd nadat zij het doelwit waren geworden van de WannaCry-cyberaanval. De aanval met gijzelsoftware trof zeker zestien organisaties in de gezondheidssector, waaronder ziekenhuizen in Londen, Blackburn, Nottingham en Cumbria.

Medewerkers van de ziekenhuizen zeiden dat hun computers en e-mailservers vastliepen. Daarna kregen ze een scherm te zien waarop gevraagd werd om 300 dollar aan bitcoins over te maken om de computer weer te kunnen gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl